Dags att sammanfatta ännu en vecka, och inte vilken vecka som helst utan vecka 23.

På huvudkvarteret

I veckan har det hållits intervjuer här på HK, men inte för utvecklartjänsten som just nu ligger utlyst på vår site och Arbetsförmedlingens, utan för en tjänst som skribent. Vi behöver nämligen stärka upp kapaciteten även på det området och glädjande nog har vi fått så många spontanansökningar att vi nog inte kommer behöva gå ut med en annons! Det lönar sig att vara på hugget.

I övrigt har vi, precis som de flesta, haft en kort vecka i och med nachonaldagen (på vilken man bör äta tacos – det kanske flitigast delade ”skämtet” på Twitter, åtminstone som undertecknad har sett). Vi fortsätter att spurta mot de deadlines som kommer allt närmre och än håller vi tidsschemat.

I branschen

Det har varit en relativt lugn vecka i branschen. På Twitter har hashtaggen #mittförstajobb trendat medan användare har delat med sig om sina första arbetslivserfarenheter. Hashtaggen är en del i SvDs artikelserie om ungdomsarbetslöshet och blev snabbt viral.

Något som inte riktigt går som tåget på samma sätt är bokjätten Adlibris vars vinst minskade med närmare 40 % förra året. Vd Magnus Dimert pekar på konkurrensen men frågan är om det är en giltig ursäkt för ett företag som innehar en så pass stark position i sitt segment. Kanske är detta ett bra läge att ta sig själv i kragen och hitta själva orsaken till att konkurrenterna knappar in, snarare än att förklara siffrorna med att de gör det. Symptom och orsak, och allt det där.

Någonstans mellan branschen och världen hittar vi också den sorgliga nyheten att USA genom programmet Prism spionerat på sina egna medborgare sedan 2007. Uppgifterna som bygger på rapporter från tidningen The Guardian är omstridda och till stor del obekräftade så jag tycker nog att vi bör vänta innan börjar bränna flaggor på gatorna över det här, men nog går det att dra några mindre roliga paralleller till den svenska FRA-debatten om ”slippery slope”. Så sent som i onsdags berättade Ny Teknik också att FRA får kritik från Datainspektionen för hur man för över uppgifter till dataintrångssystemet TDV.

Sist men absolut inte minst tipsar jag gärna om Carin Fredlunds läsvärda artikel om varumärket Pripps uppgång och fall. Läsvärd är också James Somers postning om det (i vissa fall tveksamma) värde vi i webbranschen i allmänhet och webb-startups i synnerhet, skapar.

I världen

Jag tänker inte skriva så mycket mer om Svenska Flaggans Dag: du vet att den hände, jag vet att den hände, vi hade tur med vädret, kanske drack vi en Pripps i brist på bättre, moving on.

För ett par veckor sedan skrev jag om stenkastning i Husby. Nu är det istället i Turkiet som det smäller när demonstrationer som till en början handlade om en parks vara eller icke vara nu har blivit till en nationell fråga om hur regeringen egentligen ser på dialog med sitt folk. DN har bra och översiktlig rapportering. Trots att Turkiet inte alls befinner sig i samma läge som de Nordafrikanska staterna under den arabiska våren finns det en högst reell risk att det hela eskalerar om inte Erdogan öppnar upp för bättre dialog. Att som politiker alltid utgå från att man vet bättre än sitt folk har visat sig ödesdigert fler än en gång genom historiens lopp.

Samma läxa borde för övrigt Borlänge kommun försöka lära sig. Läs gärna Jens Runnbergs fotknölssågning av en kommunstyrelse som skulle behöva en hel säsong i Lyxfällan. Och jag som trodde Faluns politiker var oansvariga när de baserade kalkyler för nya hoppbackar på ”praktisk erfarenhet av världen”…