Vikten av att webbsidor ska vara mobilanpassade känns det som vi – och andra – tjatar en hel del om. Men skälet till att vi gör det är att det är viktigt, och blir viktigare hela tiden. Internet använder vi numera inte främst via dator, utan med våra smartphones, och så har det varit sedan slutet av 2016. Idag görs (nästan) alla webbsidor mobilanpassade redan från första början, och det är ju bra. Ändå så finns det en lång väg kvar att vandra, för även om en webbsida ser bra ut och är lättanvänd i mobilen så är det vanligt att laddtiderna är alltför långa.

Besökarna är otåliga

Den som har en mobiltelefon vet hur irriterande det kan vara med webbsidor som tar lång tid på sig att ladda (förutom att de är långsamma innebär det också att mobilen måste jobba hårdare – vilket drar på batteriet). Undersökningar som Google gjort visar att även om mer trafik kommer från mobila enheter numera, så konverterar den sämre än trafiken från vanliga datorer. Den bov Google pekar ut är de långa laddtiderna.
En mobiltelefon hålls i en hand, medan den andra handen pekar på den.
Enligt Google så tar den genomsnittliga webbsidan 15 sekunder på sig att ladda i mobilen, samtidigt som över hälften av besökarna lämnar en sida som tar längre tid än tre sekunder. Det är siffror som kan skrämma den som jagar konverteringar. Hur lång tid tar webbsidan egentligen på sig i mobilen? Ett av problemen med att webbsidorna tar lång tid på sig är att bilder och text inte är komprimerade, eller är dåligt komprimerade. Många webbsidor kan snabbas upp betydligt genom komprimering, och därmed ladda snabbare.

Google tror på det mobila

Google har sedan några år nu försökt få folk att mobilanpassa sina sidor på ett bra sätt, genom att prioritera dessa i sina sökresultat. Det gör att även den som fortfarande får det mesta av sin trafik via traditionella datorer ändå bör se över hur pass bra deras sidor fungerar i mobilen. Kanske är också skälet till att huvuddelen av trafiken fortfarande kommer från desktops och laptops att sidan inte riktigt laddar så snabbt i mobilen som den skulle kunna. Det är någonting som vi på Panang kan hjälpa till med.