Fortsätt till huvudinnehållet

Så är du smartare än bedragarna på Facebook

23 februari 2024
panang

Bedrägeri och scamming på sociala medier ökar lavinartat igen. Du har kanske själv fått konstiga meddelanden om att ditt konto brutit mot någon luddig regel och kommer att stängas ner, eller något dylikt. Låt dig inte luras. Tänk till före och var smartare än bedragarna och hackarna.

Varför blir ditt Facebook-konto hackat?

Du kanske tänker att “det är väl ingen som vill hacka just mitt konto”. Jo, det vill de, för att sedan kunna komma åt fler. Med hjälp av automatiserade program söker hackare igenom internet efter lösenord och användaruppgifter för att kunna hacka så många konton som möjligt. De använder sedan användaruppgifterna till bedrägerier, spam och utpressning. Inte sällan är det dina nära och kära som blir utsatta. Det är inte heller ovanligt att hackare säljer uppgifterna de har kommit åt till andra hackare, som använder dem för större dataintrång. 

Om dina inloggningsuppgifter hamnar i orätta händer kan de också användas för att till exempel lura dina kollegor att dela med sig av sina inloggningsuppgifter eller ladda ner programvara till sin jobbdator som infekterar systemet. Det kallas för phising, att lura någon med hjälp av mail och falska inloggningssidor, där den intet ont anande själv skriver in sina inloggningsuppgifter.

Hitta på nya lösenord

En vanlig anledning till att ett konto blir hackat är att du använder samma lösenord på flera ställen på internet. Allra värst om det är ett lösenord du använt i många år. 

De flesta större plattformar har ganska god säkerhet. Men låt säga att du har skapat ett konto hos en e-handel som inte har samma säkerhet och har använt samma inloggningsuppgifter som du har någon annanstans. Om någon tar sig in och kommer åt e-handelns databas med kunduppgifter kan dessa uppgifter matas in i hackerprogram som automatiskt testar inloggningsuppgifterna på större plattformar som Google, Facebook, LinkedIn med flera.  

Byt lösenord med jämna mellanrum och använd aldrig samma lösenord till flera olika plattformar. Om du inte har överlägset superminne rekommenderar vi att använda en lösenordshanterare.

Lurad av Messenger-meddelanden

Har du någon gång varit med om att du fått ett lite konstigt meddelande från en Facebookvän på Messenger? Ett kortfattat meddelande i stil med “Är det du i videon?” med en länk som ser ut att vara en video. Se upp! Det är inte ovanligt att konton blir hackade för att en väns konto redan har blivit det. Här utnyttjar hackare vår inbyggda nyfikenhet (och ibland rädsla för att ha blivit fångad på film utan att veta om det). När du klickar på länken hamnar du på en inloggningssida och blir då uppmanad att logga in på Facebook igen. Det är lätt hänt att innan du hinner tänka efter har du loggat in, eller ja, delat med dig av dina inloggningsuppgifter till den falska sidan och ditt konto är fritt fram att ta över.

Tänk efter innan du klickar på länkar. Ställ motfrågor på kryptiska meddelanden, “Kan inte titta just nu, vad är det för video?” är en helt rimlig fråga om det faktiskt är en kompis som skickat något. 

Om ditt Facebook-konto blir hackat – gör så här

Om olyckan ändå är framme och du inser att ditt Facebook-konto blivit hackat. Gör följande:

  • Gå in på Facebooks egen sida för hackade konton och följ instruktionerna
  • Om du fortfarande kan logga in/är inloggad på ditt konto, gå till Inställningar och integritet > Inställningar > Lösenord och säkerhet > Lösenord och säkerhet
  • Under “Här är du inloggad” trycker du på “Visa alla”, ta sedan bort alla inloggningar som du inte känner igen. Är du inte säker på om det är du, ta bort inloggningen.
  • Kolla att det fortfarande är ditt telefonnummer och din e-postadress som är registrerat på kontot, så att inte hackaren har ändrat dem. 
  • Byt lösenord, till ett unikt och starkt. Aktivera även tvåstegsverifieringen.

Se till att ändra om du använt det hackade lösenordet någon annanstans. Särskilt känslig är inloggningen till din mail eftersom den kan användas för att komma åt fler konton.

Om du inte kan logga in på ditt konto längre, ta hjälp av Facebook här. 

Så undviker du att bli hackad

  • Använd långa, starka och unika lösenord till dina konton.
  • Använda en lösenordshanterare så att du inte behöver använda samma eller liknande lösenord för att komma ihåg.
  • Aktivera tvåstegsverifiering på de plattformar som har det och gör det svårare för hackare.
  • Se till att du har rätt mailadress och telefonnummer kopplade till dina konton. Det ökar din chans att få tillbaka kontot om det blir hackat.
  • Byt lösenord regelbundet på dina viktigaste konton.
  • Hjälp nära och kära att förbättra säkerheten. Tipsa och påminn! Och om du misstänker att någon blivit hackad, ring/sms:a och berätta, det är inte säkert att din kompis har upptäckt det ännu. Med lite snabbhet ökar chansen att hen får tillbaka kontot. 

Senaste blogginläggen

17 apr

Därför tjänar ditt företag på en tydlig tonalitet

Ert varumärkes unika röst är nyckeln till en bra dialog med er målgrupp. Det handlar inte bara om vad ni säger, utan om hur ni sä...

Läs mer
07 apr

Ska ni göra en omprofilering? Tre frågor ni måste ställa innan ni genomför en rebrandning

Att uppdatera sitt varumärke – att göra en rebranding eller omprofilering – kan vara en viktig och nödvändig investering. Men det...

Läs mer
03 apr

Pulsfrukost hos Panang – Tillgänglighet och GDPR

Vi vet, att prata om tillgänglighetslagstiftning och GDPR låter inte så upphetsande. Men förutom att det är en juridisk och ekono...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!