Digikollen är Panangs omvärldsbevakning i den digitala världen. Här sammanfattar vi förra veckans stora händelser, och kanske några mindre (men inte desto mindre underhållande) också.

digikollen vecka33

Trump tar sikte på WeChat

Sedan tidigare har kinesiska Huawei, och framför allt på appsidan, TikTok drabbats av USAs protektionism. Nu är även den kinesiska appen WeChat under lupp säger president Trump.

Trump har också satt en 45-dagarsgräns nu för TikTok och WeChat, och efter den får amerikanska företag inte göra affärer med bolagen bakom de här apparna.

Men den stora anledningen till att man siktar in sig på kinesiska företag just nu, och inte för tex ett eller två eller 5 år sen, är förstås att USA befinner sig i en handelskonflikt med Kina. Dessutom är det snart val, och Trump hoppas kunna vinna röster på att visa att han står upp mot kineserna på olika sätt. De här apparna absolut problem med tveksamma integritetsinställningar, det förnekar nog ingen, men det har amerikanska appar också.

Flera stora bolag är emot detta

Bland andra Disney, men framför allt Apple är starkt emot en stark bannlysning av WeChat. Tim Cook menar att man skulle tappa omkring en fjärdedel av sin marknad för iPhones om det här går igenom, för WeChat är en så pass populär och viktig app för kineserna att man helt enkelt inte skulle köpa en telefon som inte gav en tillgång till WeChat.

Om däremot bara själva appen blir bannlyst i USA och det här inte blir större än så, så innebär det egentligen inte så mycket för nån. Kina är den stora marknaden för ägarbolaget Tencent och USA står bara för några procent av användarna. Och det är väl troligen där vi kommer hamna eftersom Trump troligen inte vill sabba för Apple, och då är det framför allt symbolpolitik det handlar om.

Vad använder man WeChat till?

I grunden är den en meddelande-app, men den används också ungefär som vi använder Swish i Sverige, alltså för betalningar via mobilen. Men det som gör den speciell är också att man har byggt in många andra appar i den, så den används också som till exempel en bankapp eller transport-app för många. Man kan boka bio och hotell osv, och såklart också spela spel.  

WeChat är enormt viktig för kineserna, den är i princip synonym med internet för många i landet. En undersökning som gjorts visade att 95 % av dom tillfrågade hellre skulle investera i en ny telefon med WeChat om det behövdes, än att ha kvar eller köpa en ny telefon utan appen.

Fortnite bannas från Appstore och Google Play – stämmer

Det här är en del av en egentligen mycket större konflikt som handlar om hur mycket Apple och Google tar betalt av apputgivarna i sina appbutiker. Epic Games som står bakom det otroligt populära spelet Fortnite menar att det är på tok för mycket, och försökte kringgå dom här reglerna och egentligen kanske provocera fram en bortplockning.

Nu kommer steg två i processen, att man försöker utmana bannlysningen i domstol. Och det ligger rätt i tiden med tanke på att både Apple och Google fick svara på frågor om just sina app-butiker och den monopolsituationen dom här där, i den amerikanska kongressen för några veckor sedan.

Alla verkar göra sig redo för en ganska långdragen fight, men Epic har fått sällskap av både Facebook och Spotify, som åtminstone kritiserar appbutikerna offentligt. Så kanske, kanske att det kan bli för mycket dålig PR för Apple och Google och att de ger sig därför, men vi får se.

Just Epic Games tjänar ungefär 1,5 miljon dollar per dag på nedladdningar till mobiler, så det är klart att det känns. Samtidigt drabbar det ingen fattig och även om det är stora summor så är det ungefär en tiondel av omsättningen bara. Alla inblandade har musklerna att ta sig an en långkörare i det amerikanska civilrättssystemet.

Google Lens får matte-funktion

Google Lens är ju Googles smarta kamera-assistent: rikta mobilkameran mot något och du kan få hjälp med tex översättningar eller vägvisningar. Och snart också med knepiga mattetal och ekvationer. Tanken är att man ska få upp både ett svar och en förklaring och funktionen väntas släppas i höst, en välkommen hjälp för många som studerar hemifrån.

Mer Google: nu som jordbävningsvarnare

Ja mycket Google den här veckan blev det, så är det ibland. Men nu har man börjat testa ifall man skulle kunna använda mobiler som har företagets operativsystem Android, för att se om man kan använda accelerometrarna, alltså tekniken som känner av rörelser och tex mäter steg, för att också känna av jordbävningar. Om många accelerometrar triggas samtidigt i samma område, kan det indikera en jordbävning.

Integritetsmässigt är det såklart något som kommer att ifrågasättas när det här väl rullas ut bortom Kalifornien. Alla kommer nog inte känna sig helt bekväma med det här, men å andra sidan blir vi väldigt spårade genom våra telefoner redan idag. Så om syftet är gott och inte bara för att sälja annonser för en gångs skull, så kanske vi kan vara okej med det?