Digikollen är Panangs omvärldsbevakning i den digitala världen. Här sammanfattar vi förra veckans stora händelser, och kanske några mindre (men inte desto mindre underhållande) också.

Qanon – en konspirationsteori att ta på allvar

Ja, inte som i att man ska tro på den förstås. Men den ger obehagliga ringar på vattnet som till och med kan påverka världspolitiken.

Nu blir det lite allmän djupdykning, men det här är också högaktuellt dels för att det snart är presidentval i USA och dels för att Facebook nu äntligen har börjat ta ställning och stänga ner grupper och annonser som har med Qanon att göra.

Men för att sammanfatta, så skulle man kunna säga att det här är de amerikanska konspirationsteoriernas okrönta konspirationsteori. Just amerikanerna verkar ju lite extra förtjusta i sådana teorier, och det här är en både högerextrem och Trumpvänlig teori. Den lånar väldigt mycket från andra teorier och bakar ihop allt till en väldigt rörig världsbild där Donald Trump är den enda som just nu skyddar världen från de onda demokraterna i USA som styr oss mot undergång i allmänhet och kontrollerar den internationella sexhandeln med barn i synnerhet.

En unik konspirationsteori, driven av sociala medier

Det finns mycket som är intressant här. Qanon startades så sent som 2017 på ett internetforum av en anonym person som påstod sig ha högsta militära informationsaccess och varnade för att en storm var på väg. Överlag är det en ganska apokalyptisk teori som också lånar mycket av både språkbruk och världssyn från såväl religiösa traditioner som antisemitism.

Den fått vingar väldigt snabbt genom sociala medier, och det är ju nåt som många av dom här klassiska teorierna aldrig hade hjälp av, vilket har lett till att den idag har hundratusentals anhängare i USA. Jag tror det är svårt att hitta någon i den gruppen som inte också är Trump-anhängare, de är nog åtminstone extremt få.

Hur påverkar Qanon mig?

Det här är främst ett amerikanskt fenomen, men som allt därifrån tenderar det ju att spilla vidare ut internationell. FBI har kallat den ett inhemskt terrorhot, så den ska absolut tas på allvar på det sättet. Flera personer har också gripits när dom begått brott inklusive mord utifrån att dom trott på det här. Som du ser på bilden ovan så finns det också aktiva poliser i landet som tror att Trump är utsatt för en demokratisk komplott involverande ”The Deep State”.

Andra saker som gör den här teorin ganska unik är att Donald Trump själv har flörtat med den vid flera tillfällen, och åtminstone en handfull republikanska politiker har offentligt sagt att man tror på den. Ytterligare tiotals har flörtat med den genom retweets, sätt att uttrycka sig osv. Så den här helt vilda internetteorin påverkar faktiskt den politiska spelplanen i USA och därmed världen också.

De sociala plattformarna har börjat slå tillbaka

Nu har som sagt Facebook börjat städa upp, och Instagram följer ju Facebooks exempel. Även Twitter och TikTok tog tag i det under sommaren och har raderat konton på löpande band.

Teorin frodas dock fortfarande på olika forum (den startades på 4chan) och framför allt också på Youtube som har haft det väldigt svårt att stoppa såna filmer eftersom de ofta har mycket gemensamt med vad som påstås allmänt i amerikanska politiska klipp (det säger en del om amerikansk politik).

Det finns många fina och välskrivna analyser av Qanon på nätet, de flesta av amerikanska journalister (t.ex. här och här), så vi nöjer oss med den här överblicken idag.

Tesla fortsätter att innovera

Tesla nu har lämnat in en ansökan till FCC, alltså Federal Communications Commission i USA), där man begär tillstånd att få börja utveckla sensorer som kan upptäcka om ett barn har lämnats i en varm bil. Redan idag är de här bilarna utrustade med Dog Mode, alltså hundläge, som ser till att bilen hålls sval, men det måste aktiveras manuellt.

Anledningen till att man måste söka tillstånd för den här teknologin är att den bygger på så kallad millimetervågradar, alltså radar som fungerar på väldigt korta avstånd och kan se igenom till exempel filtar och kläder. Så i teorin kan den också ha koll på till exempel barnets andning och hjärtfrekvens också. Kanske början på slutet för den sortens hemska olyckor med lite tur?

Lite mild ECT gör dig bättre på franskan

Forskare i Pittsburgh har upptäckt att om man stimulerar den så kallade vagusnerven på rätt sätt, så kan man förbättra förmågan att höra skillnad på olika ljud och toner i språk man inte kan själv. Och med en enkel hörlur som skickar iväg en liten, liten stöt genom örat i rätt ögonblick, kan man bli upp till 13 % bättre på att känna igen såna ljud och också då få potentiellt 13 % enklare att lära sig ett nytt, främmande språk.

Det är såklart en del forskning kvar, men just ljud som inte ingår i ens egna språk brukar vi människor ha väldigt svårt att få till (försök själv att skilja mellan olika dialekter av mandarin), men med en sån här behandling så blir det helt enkelt lättare.

Internet blev just ännu snabbare

Till sist då, ett nytt världsrekord. Det är nämligen University College i London som satt nytt rekord med den snabbaste internetöverföringen någonsin. Och det gjorde man genom att använda vanliga fiberkablar, men skicka information med mer ljus, alltså i fler våglängder samtidigt, än man har gjort tidigare. Så i teorin är det här något man skulle kunna uppgradera det befintliga fibernätet med nu när tekniken finns.

Man lyckades skicka 178 terabit på en sekund, alltså 178’000 gigabit per sekund, och undrar man ungefär vad det innebär så skulle man då kunna ladda ner alla filmer och serier på Netflix på mindre än en sekund.