Digikollen är Panangs omvärldsbevakning i den digitala världen. Här sammanfattar vi förra veckans stora händelser, och kanske några mindre (men inte desto mindre underhållande) också.

neuralink
Credit: Neuralink

Nästa steg för människa-maskinkopplingen?

I veckans digitala spaning ska det handla om ytterligare ett av tech-entreprenören Elon Musks många bolag. Han har ju bland annat grundat betalningsbolaget PayPal som han senare sålde, biltillverkaren Tesla och rymdfärdsbolaget SpaceX. Därtill har han ju också ett bolag som ägnar sig åt att borra tunnlar under Los Angeles/sälja eldkastare på internet, men idag handlar det om hans bolag Neuralink som hade en intressant presentation av sin teknik i helgen.

Neuralink är ett bolag som jobbar med att försöka skapa ett slags gränssnitt som gör att den mänskliga hjärnan kan kommunicera med datorer direkt via en sändare och mottagare som sitter inopererad i skallen.

På sin presentation visade man tyvärr inte en människa som kopplat upp sig mot internet eller styrde robotar med tanken, men man började med att förklara att man gör det här framför allt för att på sikt kunna använda den här tekniken för att hjälpa hjärnan att reparera eller undvika neurologiska sjukdomar som ju drabbar ganska många av oss när vi blir äldre. Och sen visade man hur man redan nu har ett fungerande chip som man har opererat in i huvudet på grisar.

Fitbit för grisar eller något mycket, mycket mer?

Och det intressanta i sammanhanget var att det här chippet kunde läsa av och tolka hjärnvågor i grisens hjärna på ett ganska exakt sätt. Utifrån signalerna kunde man till exempel förstå om grisen var ute och gick och hur den rörde sig, och rörelserna man gissade att den gjorde stämde väldigt bra överens med vad den faktiskt gjorde. Det innebär alltså att man nu är på en nivå där man kan tolka elektriska signaler i högt stående däggdjur så bra att man förstår – inte vad de tänker på – men vad de gör.

Nästa steg är troligen väldigt mycket mer programmering, och på sikt också försök på frivilliga människor. Vad det här kan betyda framåt är nog väldigt beroende på hur långt man tar tekniken: om det här blir som en smart pulsklocka fast för hjärnan som det är nu, eller om det på sikt blir hur vi i princip kommunicerar med maskiner och kanske andra genom att koppla upp hjärnan mot internet.

Ett hövligt typsnitt

Next up: ett finskt IT-bolag där som har utvecklat ett smart typsnitt som med hjälp av AI gör om otrevliga fraser till mer artiga alternativ automatiskt. Om man till exempel skriver ”jag hatar dig”, så ändras texten automatiskt till ”jag håller inte med dig”, och ett ord som ”asshole” som ju kan ha många möjliga meningar blurras helt enkelt. Än så länge fungerar det bara på engelska, men företaget letar efter översättare som vill vara med och sprida det här till fler språk.

Som vanligt när sånt här dyker upp så är det ofta en kombination av CSR och lite PR, men man gör det också tillsammans med en välgörenhetsorganisation och säger att man hoppas kunna komma åt nätmobbning och näthat, genom att visa kanske framför allt barn att det finns fraser som kan vara sårande utan att dom kanske tänkte på det ens. Polite Type heter typsnittet och är man sugen på att bidra eller ladda ner det själv, så kan man gå till thepolitetype.com.

Världens mest gillade tweet

Vi nåddes av den tragiska nyheten i helgen att skådespelaren Chadwick Boseman avled bara 43 år gammal av tarmcancer. Det har nog de flesta hört något om, men vad som också skedde var att hans familj skickade ut en tweet som berättade vad som hänt. Den tweeten har nu blivit den överlägset mest gillade tweeten någonsin med över 7,3 miljoner personer som tryckt på hjärtsymbolen i skrivande stund.

Det förra rekordet innehades av USAs förra president Barack Obama och låg på fjuttiga 4,3 miljoner likes. Vad som också intressant att båda rekordhållarna är mörkhyade amerikaner som gjort sig kända som tydliga antirasistiska förebilder för framför allt svarta amerikaner, och det är lite fint att just såna tweets blir extra hyllande på Twitter som ju ibland är känt som en plattform där det förekommer väldigt mycket näthat.

Sirap i rören

I söndags blev det lite fel hos CenturyLink, och när det blir fel hos världens största internetleverantör så kan det bli väldigt fel. Eftersom man säljer vidare funktionalitet från sin plattform till andra internetleverantörer som också använder den, så tror vissa att det här kan ha påverkat uppemot en miljard internetanvändare. Man löste det dock ganska snabbt ska sägas, och vi kan återigen njuta av påverkade tjänster som Hulu, Call of Duty och Xbox Live.