Digikollen är Panangs omvärldsbevakning i den digitala världen. Här sammanfattar vi förra veckans stora händelser, och kanske några mindre (men inte desto mindre underhållande) också.

Håll ögonen på OnlyFans

Först ut den här veckan är plattformen OnlyFans. Har du hört talas om den? Om inte, så lär du göra det framåt. Sett till de plattformar vi är vana vid att prata om så är den en dvärg med sina i skrivande stund ungefär 50 miljoner användare. Men det här är ett miljardbolag, som har ett rejält och fint kassaflöde redan nu.

Vad skiljer OnlyFans från andra plattformar?

Den här plattformen är jätteintressant, för den är egentligen nästa naturliga steg i hur internet påverkar utbud och efterfrågan. För längesen, innan sociala medier, så var man ju i princip tvungen att först gå via en skivbolagsdirektör eller filmproducent för att få ge ut något.

Sen kom plattformar som MySpace och YouTube och gjorde att du kunde bli så stor och efterfrågad att du själv antingen kunde starta eget skivbolag eller låta bolagen stå på kö. Och nu kommer plattformar där du har direktkontakt med dina fans och betalningen går direkt till dig utan några andra mellanhänder än plattformen, en trend som måhända kanske började med Peter Sundes Flattr, men som nu alltså tagits flera steg längre.

Så det är en plattform där du kan skapa innehåll som andra tycker är intressant, och låta dom prenumerera på att ha tillgång till det du lägger upp. I allt väsentligt en betalvägg för innehållsskapare.

Både instagram, och tiktok och snapchat handlar mycket om att skapa innehåll för andra, men det har varit svårt för influencers och skapare att tjäna pengar där utan att tex bli sponsrade eller samarbeta med olika varumärken. På OnlyFans så är innehållet låst som standard, och dina fans betalar för att få tillgång till det, och dom betalar direkt till dig.

Ytterligare en skillnad är avsaknaden av en app: dels så är innehållet på plattformen inte särskilt barnvänligt, och dels så skulle appbutikerna andel av omsättningen i en sådan app (uppemot 30 %) göra att lönsamheten slogs ut helt och hållet för bolaget bakom den.

Varför har OnlyFans blivit så populär?

Bland skapare och kreatörer så fyller den som sagt ett tomrum som tjänster som Flattr och Patreon inte riktigt har kunnat fylla. Det är mycket porr och mycket som är i närheten av porr, men också en hel del personliga tränare, kockar och andra som löpande lägger upp innehåll inom speciella nischer. Affärsmodellen är enkel och lockande, särskilt om du lagt upp populärt innehåll på t.ex. Instagram under de senaste åren, har ett rejält följe men sitter i en nisch som är svår att kapitalisera på.

OnlyFans har förstås fått kritik

Man har fått kritik historiskt för att man inte har kollat upp att t.ex personer som lägger upp sexrelaterat innehåll inte är underåriga, något man säger sig ha fixat. Eftersom det i princip sker virtuell prostitution på OnlyFans där folk betalar för att få titta på när olika typer av sexuella akter utförs, så har den såklart också hamnat i skottgluggen för den debatten. Här är en intressant artikel på ämnet.

Den senaste bredsidan kom dock bara för någon månad sedan, när det uppdagades att man inte betalat moms på tre år i Storbritannien, vilket är ett brott mot EU-regler. Man undersöks också för att ha stängt ner en del personers konton och tagit pengarna som fanns där, så det finns absolut kontroverser kring bolaget.

Är det här något för mig som content creator?

Som vanligt på sociala plattformar så kan du tjäna riktigt mycket om du bli riktigt stor, och stjärnorna tjänar flera hundratusen i månaden. Även om man håller det hyggligt hemligt vilka summor som betalas ut, så verkar mönstret följa normalfördelningen på såna här plattformar: den bäst betalda procenten drar in ca en tredjedel av pengarna i omlopp, den bästa tiondelen ca två tredjedelar.

Därefter har man en lång, lång svans av kreatörer som tjänar mer eller mindre bra, men som median drar en kreatör in nånstans kring 1500 kronor i månaden, och då är det troligen en rätt bedrövlig timlön sett till hur många timmar man behöver lägga på att skapa innehåll och gulla med sina följare (som ju nu är betalande och plötsligt anser sig ha rättigheter gentemot kändisen de följer).

TikToks algoritm säljs inte till USA

Det är ägarbolaget till TikTok, Bytedance, som sent igår gick ut och meddelade att man inte kommer att sälja sin algoritm till något amerikanskt bolag. Skälet tros vara att Kinas regering inte vill att kinesiska bolag ska ses som svaga i förhållande till USA. Detta efter en lång tids press mot framför allt Huawei, men också andra bolag kopplade till det kinesiska kommunistpartiet (vilket i princip alla större bolag i Kina är i någon bemärkelse).

Betyder det här att TikTok kommer att stängas ner i USA?

President Trump har ju åtminstone hotat med det. Och utan algoritmen som gör TikTok så vansinnigt beroendeframkallande och framgångsrik som plattform, är ett ”tomt” varumärke och bolag inte särskilt attraktivt.

Det kan tänkas att det blir nåhon slags mellanvägslösning där den amerikanska delen av bolaget säljs men att den får utveckla sin egen teknik, eller att länderna sätter sig och kommer fram till något vid förhandlingsbordet. Men annars är det slutdansat för TikTok i USA.

Forskare utvecklar konstgjord hud som känner smärta

Forskare i Melbourne, Australien, har skapat en slags film som innehåller tänjbara elektroniska kretsar och sensorer. Filmen är mycket tunn och kan känna av om den utsätts för slag, tryck, värme eller andra saker som vi skulle uppfatta som smärtsamma.

Det kan tyckas onödigt: halva poängen med en robot är ju att den inte kan känna smärta. Men det skulle kunna ha enormt många användningsområden: ett är förstås för robotar som innehåller känslig elektronik: då vill man att den ska kunna dra sig tillbaka om det till exempel blir för varmt, eller om den utsätts för åverkan.

Ett annat användningsområde skulle kunna vara att kunna transplantera in elektronisk hud på patienter som är förlamade så att de kan känna ifall deras olika kroppsdelar utsätts för något.

Ett tredje är till proteser som inte bara kan börja använda trycksensorer utan faktiskt bli kännande fullt ut. Även ”dumma” proteser skulle tjäna på en smart hud, så att användaren inte utsätter dem för onödigt slitage eller risker.