
ROI, Social Media och byxor
ROI på Social Media – går det?
Svaret är tveklöst ja – det går definitivt att hitta Return on Investment i sociala medier. Men det är inte helt okomplicerat. I den här artikeln tänkte jag berätta om hur vi på GFD Webbyrå ser på saken.
Det senaste året har branschen (vi inom digital marknadsföring) präglats av ordväxling mellan de som ser på sociala medier som ett verktyg som vilket annat, och de som ser något större än så i det kulturella och teknologiska paradigmskifte som pågår. Båda sidor har sina poänger, men det verkar lite som att pragmatikerna har valt att enbart fokusera på vad som fungerar idag medan strategerna försöker spåra trender och se framtida utveckling på bekostnad av nutiden.
Don efter person
Jag är verkligen inte en evangelist för sociala medier: en närvaro där är inget självändamål, och speciellt inte för ett företag. Generellt är de mer lämpade för B2C-företag och de företag inom B2B som säljer tjänster.
Visst, argumentet för att även inköpare och chefer hos dina kunder finns på Facebook håller till viss del, men någonstans måste du fråga dig om det är den kanal du vill använda för att närma dig dem. I vårt fall har det fungerat utmärkt, framför allt med Twitter, men det har tagit lång tid och framför allt mycket tid att komma dit vi är idag. För andra kan det finnas mer effektiva kanaler.
”Har du fem minuter?”
En ganska vanlig fråga på en arbetsplats, och den måste också ställas till den/de som är tänkt att ansvara för er satsning på Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ eller var ni nu bestämt er för att lämna ett fotavtryck. Många företag påbörjar nämligen en satsning på till exempel Facebook, men saknar både rutiner och tid för att skapa den genuina närvaro som krävs för framgång.
Fråga dig själv om du verkligen har tid att avvara, och var beredd att ändra både prioriteringar och scheman om svaret är ja. (Läs mer om det här i vår post om hur du kan skapa en strategi för content marketing.) Det är nämligen få saker som är värre för det digitala varumärket än en övergiven Facebooksida som sakta börjar fyllas med oemotsagda kommentarer från missnöjda kunder.
Problem med mätbarhet
Min uppfattning är att många fortfarande tvekar kring ROI i sociala medier för att de upplever det svårt att mäta. Vad är en nöjd kund värd? En missnöjd kund? 500 likes eller 40 delningar? Eftersom det inte handlar om hur många utan om vilka är svaret olika varje gång, och rent ekonomiskt blir det därför en ganska luddig historia. Men hur många delar av ditt företags varumärkesarbete kan du egentligen mäta konkret och exakt? TV-reklamen? Tidningsannonsen? En del mediers beräkningsmodeller för hur många eyeballs din annons når är helt befängda.
Vad är ROI på sociala medier? – Vad är ROI på dina byxor? Rent konkret måste man ju erkänna att kopplingen mellan dina byxor och företagets resultat är tämligen svag, men ändå har du dem på dig när du träffar dina kunder av den enkla anledningen att du ser ut som en clown utan dem.
I kronor och ören är det många gånger svårt att motivera ROI i sociala medier (även om jag vet många företag som har tjänat mycket pengar på en närvaro där), och kanske är ROI ett alldeles för trubbigt nyckeltal att använda för många företag. Utöver rent ekonomisk återbäring bör du ju också se till värden som kundnöjdhet, varumärkeskännedom och en ökad kontakt mellan dig och dina kunder. Ju fler kontaktytor mot dina kunder som du kan hantera på ett bra sätt desto bättre, för när tidvattnet vänder kommer alla märka om du investerade i byxor eller inte.