Tvåtusenfjorton eller tjugohundrafjorton?
Det kan tyckas märkligt att man efter fjorton år in på det nya millenniet fortfarande hittar anledningar till att återkomma till hur saker och ting ska uttalas. Jag känner i vilket fall att ämnet kring hur årtal ska uttalas ännu inte är utrett. Båda dessa varianter som ni ser i rubriken används, helt vedertagna. Men vad är det egentligen som är rätt och behöver det ens vara så att den ena varianten är mer rätt än den andra? Jo, det finns anledningar till att faktiskt tänka till ytterligare en gång kring hur man väljer att uttrycka sig, speciellt med tanke på att man ska göra sig själv förstådd, även om det till en början kan tyckas vara ett ganska trivialt problem.
Skilja mellan hundratal och tusental
Om man går tillbaka fjorton-femton år i tiden så var detta en ganska omfattande debatt. De flesta kände att det nya året som kom efter millennieskiften var år tvåtusen. Det är inte heller speciellt konstigt att de åsikterna fanns. Tittar man på hur årtalet faktiskt uttalades i andra länder så var det mycket riktigt år tvåtusen. Men i svenska språket hanterar vi detta annorlunda. Det svenska språkrådet gör det hela väldigt tydligt. De rekommenderar att man använder sig av tjugohundrafjorton. Det beror på att det finns en viktig distinktion mellan de båda uttrycken. Benämner man året som tvåtusenfjorton använder man sig av formen tvåtusentalet och säger man istället att året är tjugohundrafjorton använder man sig av formen tjugohundratalet. Skillnaden mellan dessa två är gigantisk. Pratar man om tvåtusentalet så syftar det till alla år från 2000 till 2999. Använder man sig av tjugohundratalsformen är det istället åren mellan 2000 och 2099.
Varför säger man som man gör?
Hur kommer det sig att det för många känns mer naturligt att säga tvåtusenfjorton? Till att börja med är det ganska enkelt att säga och alla förstår säkerligen precis vad det är du menar. Men det är något speciellt med de första hundra åren av ett nytt millennium. För precis som det är vanligt att benämna tiden vi lever i nu som tvåtusentalet pratar man om tiden för tusen år sedan som (ett)tusentalet. De flesta skulle nog hävda att slaget vid Hastings faktiskt inträffade år (ett)tusensextiosex och inte tiohundrasextiosex men faktum är att man, för korrekt användning, ska använda det senare.
För problemet blir det samma, nu som då, om man tittar på förståelsen kring det hela. Om du säger att det hände på (ett)tusentalet, menar du då under de första hundra åren av millenniet eller menar du någon gång under de tusen år som har en etta som inledningssiffra? Dessutom är det väl få som benämner år 1158 som ettusenetthundrafemtioåtta utan istället faktiskt säger elvahundrafemtioåtta?
Hur ser det ut i framtiden?
Det är alltså de första hundra åren av ett millennium som uppenbarligen ställer till med problem, för bevisligen övergår de allra flesta till att använda sig av rätt form när hundra år av ett millennium gått. Så kommer det säkerligen också att bli när framtida generationer ska berätta vilket år de lever i. Som språket ser ut just nu så kommer 2102 alltså att uttalas tjugoetthundratvå, vilket kommer att vara den korrekta formen, och inte tvåtusenetthundratvå, som det skulle uttalats om man använder sig av samma form som när man säger tvåtusenfjorton. När då tvåan i tusentalet övergår till en trea lär problemet uppstå igen, förutsatt att vi fortfarande pratar som vi gör. Frågan är kanske också om vi fortfarande håller till på den här planeten och har samma definition av år.