Fortsätt till huvudinnehållet

Trender inom marknadsföring 2024

12 februari 2024
panang

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet om globala utmaningar kommer troligen att forma året.

Här är några av de trender vi ser som du behöver hålla ögonen på. Framför allt på hur de kan påverka din affärsstrategi.

1. Artificiell Intelligens: AI

Artificiell intelligens har revolutionerat marknadsföringslandskapet. AI-teknik möjliggör en ny nivå av personalisering som tidigare var otänkbar. Nu kan företag leverera ännu mer skräddarsydda marknadsföringsbudskap till sina kunder och dessutom på ett effektivare sätt. Allt från AI-drivna chattbotar som erbjuder personlig kundservice till avancerade dataanalysverktyg som förutser kundbeteenden och optimerar kampanjer i realtid. Om du inte redan använder AI på något sätt så är det hög tid att börja utforska. Utvecklingen är absolut skrämmande på många vis, men den ger också fantastiska möjligheter.

2. Hållbarhet och etisk marknadsföring

Hållbarhetsfrågor tar en allt mer central plats i konsumenternas beslutsprocess. Detta betyder att företag måste vara transparenta med sina hållbarhetsinsatser och integrera dessa värden i sin marknadsföring. Autenticitet är nyckeln här; företag som kan visa upp äkta åtaganden för miljön och sociala frågor kommer att stärka sin relation med konsumenterna. Precis som motsatsen kommer att bita företag i svansen med svalare mottagande från kunderna. I EU diskuteras hårdare krav för hållbarhetspåståenden och nya direktiv är att vänta. Men ärligt, vem vill inte göra äkta och bestående förbättringar för hållbarheten? Gör det, kommunicera det och inspirera fler att ta efter.

3. AR och VR

Användningen av förstärkt verklighet (AR) och virtuell verklighet (VR) erbjuder nya spännande möjligheter att engagera kunder. Dessa tekniker kan skapa djupare, mer meningsfulla kundupplevelser, från virtuella provrum till interaktiva 3D-produktdemonstrationer. De erbjuder en väg för varumärken att sticka ut i bruset genom att skapa unika och minnesvärda upplevelser. Hur skulle du kunna använda tekniken för att lyfta upplevelsen av din produkt?

4. Datahantering och integritet

I en värld där kunddata är en värdefull tillgång måste du navigera i ett komplicerat landskap av dataskyddslagar och förväntningar på integritet. Detta innebär inte bara att följa lagar som GDPR, utan även att bygga konsumenternas förtroende genom transparens och etik i datahantering.

5. Interaktivt och shoppable content

Interaktivt innehåll som quiz, omröstningar och interaktiva videor blir allt populärare. Dessa engagerande format ökar kundengagemanget och ger värdefulla insikter om dina kunder. Shoppable content, där kunder kan köpa produkter direkt från innehållet, är en annan växande trend som integrerar e-handel i kundens innehållsupplevelse. Fler och fler förväntar sig att kunna köpa dina produkter direkt från Instagramflödet istället för att behöva gå den långa omvägen via din webbplats till webbshopen. Gör det enklare för dem!

6. Fokus på mikroinfluencers

Influencer marketing fortsätter att vara en kraftfull strategi, men fokus skiftar mot mikroinfluencers. Dessa influencers har ofta mindre, men mer engagerade och nischade följarskaror. Samarbete med mikroinfluencers kan ge högre engagemang och autenticitet.

7. Återgång till varumärkesbyggande

Efter år av fokus på datadriven marknadsföring ser vi nu en tydlig rörelse tillbaka till varumärkesbyggande. I en tidsålder där konsumenternas uppmärksamhet är hårdvaluta, blir starka, igenkännliga varumärken allt viktigare. Det handlar om att bygga ett varumärke som folk litar på, älskar och känner sig kopplade till. Det allmängiltiga och generella (som lätt genereras med AI) riskerar att vara urvattnat när 2024 går mot sitt slut, då blir den välkända, unika personligheten hos ett starkt varumärke otroligt viktig.

Senaste blogginläggen

02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
07 nov

Pulsfrukost hos Panang – AI för marknads­förare

Favorit i repris, vår förra frukost om AI blev fullbokad på tre dagar. 17 januari erbjuder vi därför en ny chans för dig som inte...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!