Copywriting, liksom text i allmänhet, har en bred och viktig roll på Panang. Utan det skrivna ordet kommer en bild alltid att vara just en bild. Den kan förmedla en känsla, men inte alltid ett budskap fullt ut. Rätt använd kan bra copy vara helt avgörande för att ett budskap når fram – och fastnar hos mottagaren.
Många menar att bra copywriting är förmågan att kombinera lek med ord med kunskap om retoriska stilfigurer. På så vis bygger man hela tiden något nytt ovanpå gamla beprövade modeller. Något som många missar är att researcharbetet, processen med att ta in information om kunden, budskapet och målgruppen, ofta är halva arbetet.
Om grunden läggs rätt så kommer copyn att bli bra, men utan rätt ingångsvärden kommer resultatet att bli därefter. Skit in – skit ut, som något ljushuvud en gång skaldade.
Copywriting går bortom text
Text, sammanfogandet av ord till meningar, lär sig de flesta i skolan. Att kunna författa en begriplig text tillhör helt enkelt allmänkunskap och vad man förväntas kunna i arbetslivet. Copy däremot, är text 2.0.
På strategisk nivå handlar copywriting lika mycket om själva idén som om texten. Ofta är copywritern med i projektgruppen från idé och framåt, med målet att komma fram till hur budskapet ska kommuniceras, paketeras och distribueras. Självklart innefattar dessa moment också grafisk formgivning och ibland även andra typer av digital marknadsföring som rörlig bild och sociala medier.
När budskapet är satt, målbilden konkretiserad och kanalerna valda, börjar copywritern att leka med orden. Riktigt bra copywriters brinner för kommunikation med ord, och känns ofta igen på hur svårt de har att sluta söka information, lära sig nya saker eller tänka i nya banor. Efter hundra kastade förslag (eller inget) så har vi till slut en text som faktiskt fungerar – som har hittat kärnan och berättar för mottagaren exakt vad som erbjuds, och väcker exakt de känslor vi vill. Först då är vi nöjda. Guld in – guld ut.