Fortsätt till huvudinnehållet

AI och framtidens kommunikation

2022 blev året då AI på riktigt började förändra spelplanen bortom forskning, schack, poker och Big Data. OpenAI (Microsoft med flera), Google och Baidu har alla tagit stora språng när det kommer till hur man med AI både kan analysera och generera text och bild. Även på filmområdet sker en snabb utveckling med bland annat deepfakes som ett intressant men inte alltid så roligt exempel.

Det går att skriva spaltmeter om utvecklingen, vart vi tror den är på väg och vilka både risker och möjligheter den kan leda till på en lång rad områden. Men det står klart att vi behöver vara försiktiga med vad vi utvecklar, och också att vi kommer att behöva förhålla oss annorlunda till information i framtiden.

Det här inlägget är dock inte mer ambitiöst än att försöka reda i vad AI kan komma att innebära för vår bransch: marknadsföring, kommunikation, reklam och försäljning.

Text och berättande

Det kanske mest välkända genombrottet inom text står OpenAIs ChatGPT för. Vi bad den att själv skriva “en artikel om hur chatgpt kommer att förändra hur marknadsförare kan arbeta med text och berättande” och här är svaret:

ChatGPT och AI-drivna text­gene­rerings­verktyg är på väg att revolutio­nera marknads­föringen. De har potentialen att förändra hur marknads­förare arbetar med text och berättande, genom att automatisera processen att skapa innehåll och göra det mer effektivt och personligt.

Traditionellt har marknadsförare lagt ner mycket tid och ansträngning på att manuellt skapa och bearbeta innehåll. Men med ChatGPT och liknande verktyg kan marknadsförare nu automatiskt skapa en mängd olika typer av innehåll, som blogginlägg, produktbeskrivningar, sociala medieinlägg och e-postmeddelanden, på ett mycket snabbare och mer effektivt sätt.

Vidare gör AI-teknologi det möjligt för marknadsförare att skapa personligt anpassat innehåll, som är specifikt riktat till en viss målgrupp. Genom att använda data om målgruppens intressen och beteenden, kan ChatGPT anpassa budskapet och språket för att öka relevansen och effekten av det skapade innehållet.

Dessutom kan ChatGPT generera en mängd varianter av samma innehåll, så att marknadsförare kan testa olika approacher och se vilka som är mest effektiva. Detta gör det möjligt för marknadsförare att agera snabbt och anpassa sitt innehåll i realtid, beroende på vad som fungerar bäst. 

En annan fördel med ChatGPT är dess förmåga att snabbt generera innehåll på flera olika språk. Detta gör det lättare för marknadsförare att nå en global publik och skapa innehåll som är relevant och anpassat för en målgrupp på ett annat språk.

I sammanfattning är ChatGPT och AI-teknologin på väg att revolutionera marknadsföringen genom att göra det möjligt för marknadsförare att automatisera och personifiera sitt innehåll, samtidigt som de kan nå en global publik på ett effektivt sätt. Med dessa verktyg har marknadsförare nu möjlighet att arbeta smartare och mer effektivt, så att de kan fokusera på att skapa meningsfulla och engagerande interaktioner med användare.

Vi håller med. Som du ser är det en relativt grund text men den lyckas ändå lista olika användnings­områden och dessutom också vilken nytta det kan göra för marknadsförare. Vår åsikt är att textmodellerna fortfarande har en hel del inbyggda begränsningar.

När det kommer till berättande (till exempel reportage och “om oss”-texter) och säljande text är en mänsklig copywriter fortfarande långt framför algoritmerna. Däremot kommer de att spara oss mycket tid på att skapa innehåll av “lägre” kvalitet. De kan också hjälpa till med att skapa en stomme som man sedan själv kan redigera och fylla ut.

Skapa och felsöka kod

ChatGPT hjälper också våra utvecklare att felsöka kod. Formuleras frågeställningen bra så kan motorn till och med skapa kod från grunden som sedan kan användas.

En del emulatorer och kodredigerare erbjuder redan idag smart redigering byggd på olika ramverk, men frågan är om vi inte snart får se smarta webbplatser som renderas varje gång någon besöker dem. Bygger man ihop det med data från till exempel Analytics om den personens surf- och köpvanor så borde man i teorin kunna skapa en ny konverterings­optimerad webbplats för varje besökare som kommer. Där är vi inte än, men den teknik som behövs finns mer eller mindre på plats.

Hur är det med bild då?

AI-motorn Dall-E slog igenom med buller och bång under förra året, men är fortfarande relativt simpel och begränsad (även om den hela tiden blir bättre!). Kort därefter kom Midjourney, och flera andra tjänster som exempelvis Galileo är på väg ut.

Hur kan det hjälpa oss marknadsförare? Vi kan till exempel se på byrån GetSocial som tillsammans med Sweden Rock Festival skapade en kampanj helt och hållet med AI-genererade foton på människor. Det kan finnas fördelar med sådant, särskilt om man vill ha bilder på barn och unga. 

Något vi kan sakna från kampanjen är bred representation: det finns alltid inbyggda “fördomar” i en AI som kommer av det underlag den tränats på. Många AI-modeller har fått kritik för att de till exempel genererar bilder på mörkhyade män när man bett dem skapa bilder av kriminella, eller motsatt skapat bilder på vita kvinnor med specifika drag som hör till västerländsk skönhetskultur. “Skit in, skit ut” helt enkelt, och här behöver vi tänka till som kommunikatörer!

Ett praktiskt användningsområde där vi kan ta AI till hjälp är om inte annat i idé-fasen när vi skapar moodboards eller storyboards för olika produktioner. Istället för att sourca material i stora bildbanker och försöka få ihop det i Photoshop, kan en van användare AI-generera tio olika idéer på tiden det tar att forma en på traditionellt vis.

Här är ett exempel på när vi med mycket kort varsel behövde ta fram ett annonskoncept till vår kund Dalateatern för en ny föreställning:

Briefen som vi fick var en önskan om drömsk miljö med element från ett skoldisco. En av idéerna som kunden hade och själva kände starkast för var en bild där en discokula hängde ovanför en sjö i en skogsmiljö i en drömsk natt. Med kort deadline insåg vi snabbt att vi inte skulle kunna ro detta i land med en fotograf under några snötäckta decemberdagar.

I stället blev detta ett perfekt tillfälle att testa Midjourney. Nedan ser du överst bilden som vi levererade till kund och under det två bilder som genererades under processens gång.

För att testa flera olika idéspår provade vi även att mata Midjourney med några av de referens­bilder som vi fick av kunden, ihop med den text­beskriv­ningen som vi jobbat fram. Utifrån det kunde vi ganska snabbt visa kunden hur dessa spår skulle kunna utvecklas. Nedan ser du två av referens­bilderna för känslan som kunden var ute efter och under det tre olika genererade bilder som vi bearbetat i Photoshop efteråt.

Film och video

Vi har under flera år sett deepfakes: videoklipp där en kändis “säger” eller “gör” något som egentligen aldrig skett. De har tyvärr lärt oss att vara försiktiga med vad att tro direkt på vad vi ser eller hör, eftersom de inte sällan använts för att smutskasta kändisar eller politiska motståndare.

Autogenererad video (dvs. många hopklippta bilder) och autogenererat ljud (text till tal eller röstförvrängning) finns alltså redan. Men är vi där med video, där vi är med text och bild? Nej, inte än. 

Det är betydligt mer komplext att få ihop alla dessa bitar, och särskilt på ett sätt så att en AI effektivt kan generera något (videofiler är fortfarande “tunga” och rymmer mycket information jämfört med många andra filformat) utifrån en textprompt. Men utvecklingen går i rasande takt och det är bara en tidsfråga innan vi kan autogenerera fantastiska klipp av vyer, landskap, städer och människor som faktiskt inte finns på riktigt.

Som marknadsförare är det definitivt ett område att ha koll på framåt, men som med annan media kommer troligen samma sak gälla även för film: enklare produktioner och idéande kan autogenereras för att spara tid och pengar, men när det kommer till kvalitetsproduktion är det inget som slår originalet.

En ny spelplan

Sammanfattningsvis är vår bild att spelplanen håller på att ritas om på samma sätt som när reklam­branschen gick från pensel och tryck­pressar till mus­pekare och bild­behand­lings­program. Förändringens vindar blåsar, och det blir de som lär sig att bygga väder­kvarnar som kommer att tjäna på det – inte de som bygger luddistiska vindskydd.

AI kan i grunden ses som vilket arbetsverktyg som helst: det kommer att effektivisera processer och därmed sänka priset på vissa leveranser. Samtidigt krävs en kreativ grund för att göra vettig kommunikation, liksom kompetens och erfarenhet kring att använda verktygen på ett effektivt sätt.

Idén och processen kommer att vara värdegenererande, inte bara själva leveransen. Antalet personer utanför branschen som tycker att “det bara är att trycka på en knapp” kommer att öka, eftersom det i grunden nästan bara är att göra det. Men vem som trycker på vilken knapp, var och när, kommer fortfarande att spela roll. Låt det bli vi, och låt oss fortsätta att utvecklas i takt med utvecklingen.

Att navigera i det nya digitala land­skapet är inte alltid enkelt. Vi hjälper gärna till, både som boll­plank och utförare. Hör av dig med dina funderingar!

Senaste blogginläggen

30 sep

Svenskarna och internet 2024 – Sociala medier

Svenskarna och internet 2024 har äntligen släppts! Vi som jobbar med kommunikation ser det som en riktig höjdpunkt varje år. Med...

Läs mer
27 sep

Tips! Det här ska du ha koll på inför 2025

Det har aldrig gått snabbare än nu, det kommer aldrig att gå långsammare än nu. En sliten klyscha förvisso, men inte desto mindre...

Läs mer
13 sep

Instagram Stories – Allt du behöver veta

Instagram Stories är ett kraftfullt verktyg för att skapa direktkontakt med din publik – och det bästa? Det behöver inte vara per...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!