Fortsätt till huvudinnehållet

§ 4. Vi skall vara snälla

17 juni 2016
panang

Vi har nått det fjärde av totalt tio inlägg i vår serie om Panangs budord. Snart är vi halvvägs. Varje fredag under tio veckor så släpper vi ett blogginlägg där vi fördjupar oss i våra budord. Vi tycker det känns viktigt att dela med oss av de värderingsgrunder som utgör vårt vardagliga arbete, och vill vill kunna ge inspiration till andra. Det känns som en schysst grej att göra.

Vi är en av Dalarnas största kommunikationsbyråer, och jag vågar påstå att vår värdegrund är en av anledningarna till vår tillväxt. Om man är stor måste man vara snäll, var det ett stort företag som en gång promotade i en tv-reklam. Det stämmer verkligen.

§ 4. Vi skall vara snälla

Om det finns möjlighet att göra gott så ska gott göras. Det finns så mycket vi kan bidra med som gör skillnad för andra, och vi måste därför alltid arbeta kontinuerligt med att söka fler situationer och tillfällen där vi på Panang kan göra en god gärning. Det här är ett viktigt budord i vårt arbete som lika mycket handlar om att våga lyfta blicken och fundera på större saker än bara oss själva. Det handlar om CSR.

Humana värderingar är minst lika fördelaktiga för våra kunder som de är för oss.
Allt fler företag arbetar med seriös CSR och kräver samtidigt detsamma från sina partners.
Vi vill vara en partner som inte bara arbetar schysst själva, utan som också kan inspirera och ge idéer på sådant man själv kan göra. Tillsammans är vi starkare.

Alla har ett ansvar för samhället

CSR står för Corporate Social Responsibility som är en idé kring att företag ska ta ett ansvar för sin påverkan på samhället och sitt ekologiska fotavtryck ur en rad olika perspektiv. Det handlar om att integrera ett ansvarstagande i affärsmodellen på företaget, och att därefter också leva som man lär. Man brukar främst prata om ett ekonomiskt ansvar, ett miljömässigt ansvar och ett socialt ansvar. Numera hör man allt oftare också begrepp som ”hållbarhet” och ”etiskt ansvarstagande” när man pratar om CSR, där man även involverar moraliska och etiska frågor i företagandet.

Vår affärsmodell syns i våra budord

I vår affärsmodell samlas allt det här ganska bra under paragraf 4, Vi ska vara snälla.
Att vara snäll handlar för oss om att vara snäll mot varandra. Mot våra kunder. Mot våra konkurrenter. Mot våra grannar. Mot människor. Alla människor. Mot djur och natur. Mot jorden, miljön och ekosystemet. Mot framtiden och den värld som vi ska lämna efter oss. Vi arbetar på olika plan med de olika ansvarsområdena och arbetar med att göra gott där det går. Några exempel på sådant vi gör är att:

  • Vi sponsrar idrottslag.
  • Vi har vårt pauspoängsystem för att hålla personalen frisk och välmående.
  • Vi belönar miljömedvetet resande till jobbet, ex buss/cykel/elbil.
  • Vi söker aktivt efter andra snälla företag som vi kan arbeta tillsammans med.
  • Vi ger blod under betald arbetstid.
  • Vi handlar endast ekologiska produkter, helst även närproducerat.
  • Vi har infört ett volontärår som innebär att personalen får en betald timme varje vecka att ägna åt välgörande arbete.

Att arbeta med oss som partner måste kännas bra på alla sätt och vis. Genom att vi impregnerar hela vår arbetsmiljö av det här tänket så tror vi också att vi kan smitta av oss på andra. Att fler ser fördelarna med att arbeta snällt och hänger på i arbetet för ett bättre samhälle och en bättre värld.

Tips på snälla saker man kan göra som företag

Du kanske också vill arbeta mer med CSR i ditt företag men inte vet var du ska börja. Det är ett stort och vitt begrepp som kan kännas svårt att konkretisera. Här får du en lista med ett fåtal av alla idéer som finns, som du kan börja med. Alla kan inte göra allt, men alla kan definitivt göra något.

Kan du göra något av punkterna nedan så har du kommit en bra bit på vägen.

  • Lyssna på din personal och låt de bidra med tips och idéer.
    Bjud in till en workshop där ni kan diskutera CSR och hur ni kan arbeta snällare hos er.
  • Ta fram och damma av er miljöpolicy. Skapa en om ni inte redan har någon.
    Låt policyn sätta riktlinjerna för hur ni ska arbeta miljömedvetet. Kan ni källsortera bättre? Handla från andra leverantörer som arbetar mer med hållbarhet? Välja ekologiskt? Begränsa utskrifterna och arbeta mer digitalt?
  • Arbeta för att alltid få en sådan jämn fördelning av anställda som möjligt.
    Det gynnar alla att skapa en hälsosam balans mellan olika könstillhörigheter, åldrar, etniciteter, bakgrunder, religioner med mera på arbetsplatsen.
  • Inför en tydlig nolltolerans mot all form av diskriminering och mobbing.
    Agera snabbt och konsekvent om det så mycket som antyds.
  • Arbeta med välgörenhet och uppmuntra det på arbetsplatsen.
  • Låt dina anställda få göra viktiga samhällsinsatser på arbetstiden. Exempelvis ge blod.

Har ni fler bra tips på enkla saker man kan göra så blir vi glada om du delar med dig av dina idéer här i en kommentar. Det är först när vi vågar prata om vårt ansvar och dela med oss av tips och idéer som vi kan sprida det vidare. Så sprid, för allt vad ni har. Sprid.

Senaste blogginläggen

17 apr

Därför tjänar ditt företag på en tydlig tonalitet

Ert varumärkes unika röst är nyckeln till en bra dialog med er målgrupp. Det handlar inte bara om vad ni säger, utan om hur ni sä...

Läs mer
07 apr

Ska ni göra en omprofilering? Tre frågor ni måste ställa innan ni genomför en rebrandning

Att uppdatera sitt varumärke – att göra en rebranding eller omprofilering – kan vara en viktig och nödvändig investering. Men det...

Läs mer
03 apr

Pulsfrukost hos Panang – Tillgänglighet och GDPR

Vi vet, att prata om tillgänglighetslagstiftning och GDPR låter inte så upphetsande. Men förutom att det är en juridisk och ekono...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!