Fortsätt till huvudinnehållet

§ 6. Vi skall bry oss

01 juli 2016
panang

Vi har nu kommit till det sjätte av totalt tio inlägg i vår serie om Panangs budord. Varje fredag under tio veckor så släpper vi ett blogginlägg där vi fördjupar oss i våra budord. Vi tycker det känns viktigt att dela med oss av de värderingsgrunder som utgör vårt vardagliga arbete, och vill kunna ge inspiration till andra.

Vi är en av Dalarnas största kommunikationsbyråer, och jag vågar påstå att vår värdegrund är en av anledningarna till vår tillväxt. Dagens budord handlar om att vi ska bry oss – göra det där lilla extra som får våra kunder och medarbetare att bli glada och må lite bättre.

Panang ska bry sig.

§ 6. Vi skall bry oss

Att bry sig kan betyda många saker, och Panangs budord täcker in flera av dem. I grund och botten handlar det nog om att det alltid kan vara trevligt att gå med vinst, men att det finns saker som är viktigare. Att vi och våra kunder är nöjda och mår bra. Det betyder att vi inte alltid gör det som – kortsiktigt – är ekonomiskt bäst för Panang. Men vi är säkra på att det på längre sikt gör Panang bättre och mer attraktivt. Dessutom så kostar det sällan speciellt mycket att bry sig lite extra och i själva verket kommer belöningen också ofta väldigt fort.

Vad innebär det att bry sig?

Panangs sjätte budord sammanfattas med följande ord:

Är du inte tidig så är du sen. Hjälp dina vänner och gör ditt yttersta för att göra kunden glad. Håll tider, håll löften och bry dig. Var passionerad, var engagerad, var givmild och var där.

Det kanske låter som självklarheter men det är det inte. För vad innebär det egentligen att hålla kunden glad? Att göra ett bra jobb, givetvis, men också att göra det som kunden kanske behöver men inte har tänkt på. I vissa fall kan det till och med innebära att säga nej: om en kund efterfrågar någonting som kanske visserligen betalar oss bra men som vi tror inte kommer att ge dem någonting – då ska vi säga det till dem, och gärna ge råd om vad vi tycker de borde göra i stället. Och ibland kanske också råda dem att gå till någon av våra konkurrenter om vi anser att det finns andra som kan hjälpa kunden bättre än vad vi kan.

Sedan finns det ju många små saker som man gör om man bryr sig. Om jag exempelvis ser att en länk inte fungerar på en sida när jag lägger upp en text så tänker jag inte att det inte är mitt ansvar, att jag bara har betalt för att lägga in texten korrekt formaterad. Ett enkelt fel som en felformaterad länk ordnas på en minut eller så, och varför då inte göra det? Kunden kommer nog inte att märka det, men sidan fungerar nu aningens bättre, vilket är bra för kunden.

Att vi bryr oss om oss varandra

Samtidigt så bryr vi oss inte bara om våra kunder utan om varandra. Om en kollega behöver hjälp så ska denne helst inte behöva be om den – vi ska försöka förekomma och erbjuda att hjälpa till innan. Givetvis är det inte alltid möjligt att veta om någon har väldigt mycket att göra, men då kostar det ju ingenting att fråga ändå: ”är det någon som behöver hjälp med någonting?”.

I slutändan handlar det om att vara proaktiv i stället för reaktiv. Väntar vi med att hjälpa en kund eller medarbetare tills denne uttryckligen ber om hjälp så är ofta mycket av skadan redan skedd. Det är alltid bättre att förebygga än att reparera. Att se möjligheter (eller brister!) hos våra kunder innan de själva gör det, och erbjuda vår hjälp. I grunden är det vad vårt sjätte budord handlar om: att förekomma och erbjuda hjälpen redan innan kunder och kollegor ens vet att de behöver oss.

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!