Idag, 6 december 2018, förväntas WordPress komma ut med en stor uppdatering – 5.0. Vi rekommenderar att ni väntar med uppdateringen tills buggfixar och kompatibilitets-uppdateringar finns för de plugin ni använder.

Uppdateringen från 4.9.8 till 5.0 innebär en helt ny redigeringsmiljö som baserar sig på innehållsblock. Gutenberg, som funktionen heter, är det säkert redan många som provat på, men nu kommer den alltså som standard för WordPress.

Det är dock med kort varsel som WordPress meddelande att den nya versionen skulle släppas nu i dagarna. WP-utvecklare världen över hade inte förväntat sig uppdateringen förrän ett par veckor in i 2019, så just nu råder en smärre panik i WP-världen.Utgivare av stora WP-plugin (tex. WPML, WooCommerce och Advanced Custom Fields) har inte hunnit med att skapa stöd för den nya uppdateringen och går nu ut med rekommendationer till sina användare om att vänta med uppdateringen till WP 5.0.

Vad innebär detta för våra kunder?

Vår uppmaning till alla våra kunder är att inte göra denna uppdatering på er webbplats än. Anledningen är att många plugins inte hunnit släppa stöd för de nya WP-versionen och då kan ställa till problem på vissa webbplatser. En del av våra kunder har valt att ha serviceavtal för sin webbplats där vi hjälper dem att hålla sidan fräsch, ni som har detta behöver alltså inte fundera kring denna uppdatering då vi löser det åt er. Ni som sköter era webbplatsuppdateringar rekommenderar vi att hålla koll på uppdateringen för era plugins så att de är kompatibla med Gutenberg innan ni gör uppdateringen till WordPress 5.0.

Läs mer kring uppdateringen hos WordPress