Fortsätt till huvudinnehållet

Don't be evil

19 oktober 2011
panang

 – Be greedy

Ungefär så skulle jag nog kunna sammanfatta mina tankar kring Googles senaste nyhet att man kommer att börja kryptera söksträngarna för besökare som nått en hemsida medan denne varit inloggad med sitt Google-konto. Enkelt uttryckt innebär det att man som webbmaster inte kommer att kunna se vad en person har sökt på för att hitta ens sida i sökresultatet.

Själva menar Google att den här åtgärden är till för att skydda sina besökares integritet, eftersom personliga sökresultat blir en allt större del av sökmotorns erbjudande. Magnus Bråth på Pineberry menar att det här i princip innebär döden för Google Analytics, men riktigt så skeptisk tycker jag nog inte att man behöver vara: det finns fortfarande otroligt mycket data som tillhandahålls den som vet att utnyttja det. Även Nikke Linqvist har skrivit läsvärt om det hela.

Det finns dock några saker som är värda en extra tankevända här.

Fördel AdWords

Sökningar för betald trafik (AdWords) redovisas fortfarande bekräftar Google på sin Analytics-blogg. Det innebär att man kan se vad folk sökt på innan de klickat på en annons (inloggade), men alltså inte kan se vad de sökt på när de klickat på ett organiskt sökresultat. Grovt förenklat så innebär detta faktum att Google värnar om din integritet – tills någon är beredd att betala. Sökdata som denna är nämligen guld värd, och många kan nog tänka sig att betala en slant (i form av AdWords) för att fortfarande ha tillgång till den.

Inom sökmotoroptimering, och framför allt sökmotormarknadsföring, är det inte ovanligt att man lägger en bombmatta i början av en kampanj för att snabbt kunna se hur många som söker på de tilltänkta orden/fraserna (sökvolym), vilka som får bra med klick (relevans) och vilka som i slutänden också konverterar (värde). Detta riskerar nu att bli ett permanent system, och ju fler som annonserar desto mer betalt får Google.

Krypteringen

Var läggs krypteringen? Det är garanterat inte mellan den som söker och Google själva, eftersom de vill kunna visa upp ett personligt sökresultat (vilket kräver data). Nej, allt kommer att mätas precis som förut, bara att den som har Analytics helt plötsligt inte får ta del av informationen.Ja, förutom om man betalar för det via annonser då.

Integritet?

Att gå ut med argumentet att man gör detta för att skydda sina surfare, tycker jag ändå är att underskatta marknaden. Man har aldrig haft möjligheten att kunna koppla en specifik individ eller ett IP till ett sökord tidigare ändå i Analytics, så det enda som händer nu är att man överhuvudtaget inte vet vad folk har sökt på. Det är alltså en fråga om vad, inte vem.

Personligt sök

Google har trots allt en viss poäng i att på något sätt filtrera bort sökresultat från inloggade besökare, eftersom dessa ibland får en högst individuell SERP. Om någon som är inloggad söker på ’webbyrå’ och kommer hit tack vare att GFD ligger högst upp i dennes sökresultat, så är det inte nödvändigtvis signifikativt för vad folk egentligen söker på när de hittar hit.

Allt som allt…

… är det svårt att bli särskilt upprörd av de tekniska aspekterna av det hela. Analytics kommer till stor del att kunna användas som förut, alla ens besökare är inte inloggade, och till viss del ger det här faktiskt något mer exakthet i mätningarna. Rent moraliskt så är det förstås upp till var och en att tycka och tänka som man vill om att Google säger sig värna om din integritet medan man säljer dina sökningar till högst betalande. Girigt är det förstås, men vem är egentligen överraskad av det?

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!