Fortsätt till huvudinnehållet

5 vanliga designmissar på din webbplats

26 augusti 2016
panang

Att designa en webbplats involverar många olika steg som ska tänkas igenom, analyseras, struktureras och genomföras på ett bra sätt för att din hemsida ska väcka kundens intresse, erbjuda en lösning som matchar deras behov och lotsa dem mot ett medvetet köp. Att anlita en digital designer för att lösa detta enigma är därför att rekommendera i första hand.

Men för dig som till en början bara vill ta tempen på din egen webbplats så bjuder vår digitala designer Elsa Wiliow på 5 vanliga missar i arbetet med att designa sin webbsida. Det som du rycker på axlarna åt och avfärdar som ”ingenting” kan visa sig vara klossen som begränsar en ökning av dina konverteringar, och som är boven bakom en hög avvisningsfrekvens (bounce rate).

1. Svårlästa typsnitt
Även om många fascineras av typsnitt och gärna vill pynta sin hemsida med snirkliga bokstäver så kostar det ofta mer än det smakar. Att använda svårlästa typsnitt försämrar en sida oerhört. Det ger ingenting att ha en massa text om dina besökare ändå inte kan läsa den. En del färger är dessutom mer svårlästa än andra, vilket du bör ta med i åtanke när du ska välja färg för ditt typsnitt. Och fundera på hur väl den färgen går ihop med din valda bakgrundsfärg. Det är mest fördelaktigt att arbeta med ljusa bakgrunder mot mörka texter, men om du vill göra tvärtom och arbeta med en mörk bakgrund så behöver du ha en, i princip, kritvit textfärg.

2. Ologisk navigering
Som besökare är det väldigt frustrerande att behöva söka igenom en sida för att hitta det man letar efter, och framförallt om man är helt säker på att det man söker ska finnas där någonstans. Många missar hur viktigt det är att skapa en bra och logisk navigering på webbsida, och att användarverktyg som hjälper besökaren att hitta rätt – så som tydliga menyer, knappar och länkar. Låtsas att du själv vore besökaren, hur skulle du tänka då?För att undvika att besökaren ska gå vilse via en gammal länk är det också bra att ha en 404-sida som erbjuder en sök-funktion. Annars är en re-direct tillbaka till förstasidan att föredra. Att låta ens besökare hamna på en ”500 Internal Server Error” är ett big no no.

3. What’s up with the circus?
Att besöka en sida vars design och struktur är oorganiserad kan lätt upplevas som jobbigt för besökaren. Har man riktigt otur kan man till och med lyckas med att få sin besökare illamående. Arbeta med marginaler och använd white space för att lätta upp innehållet och ge en bättre och mer tydlig översikt. Du gör både dig själv och dina besökare en tjänst.

4. Opaketerat content
Visst är det roligt att arbeta med färger, bilder och typsnitt? Tyvärr är det lätt att det blir för mycket av det goda här. Har man en grafisk profil är detta en fantastisk guide att gå efter och har du inte det så gäller det att välja sina grafiska element med omsorg. Det finns många regler om hur man ska tänka, men ett tips är att välja en färgpalett på 2-3 färger som harmoniserar med varandra.När det gäller typsnitt så räcker det med 2 stycken som kompletterar varandra. Välj ett typsnitt för rubriker och ett annat för brödtexten. Startsidan är i de flesta fall den första sidan som dina besökare kommer till och det är därmed den viktigaste. Men man får inte glömma undersidorna! Låt dessa gå igen i varandra så att besökaren alltid känner att den är kvar på samma webbsida.

5. Glöm inte bort konverteringen!
Varför har man en webbsida egentligen? Jo, oftast har man ett syfte. Kanske vill du sälja produkter, få folk att beställa dina tjänster eller för att samla in e-postadresser till ditt nyhetsbrev. Men kom ihåg: Dina besökare kan inte läsa dina tankar. Det är upp till dig att fånga upp dem och ge dem tydliga instruktioner:

  • Vad ska de göra här?
  • Varför ska de göra det?
  • Vart ska de gå för att göra det?
  • Hur ska det göras?

Använd dig av Call-to-action! 
Call to action är din bästa vän och om du arbetar med det på rätt sätt så hjälper det dina besökare att ta nästa steg i rätt riktning mot vad du vill att de ska göra. Knappar är alltid fantastiska, och glöm inte att beskriva värdet på just din tjänst eller produkt i samband med den. Texten på knappen eller textlänken ska tydligt förklara vad som händer när man klickar på den, samt att det ska locka besökaren till att vilja klicka.

Exempel på några bra och tydliga Call-to-actions:

  • Skicka din förfrågan nu
  • Lägg i varukorgen
  • Registrera dig idag

Har du kikat igenom din webbsida och funderat i dessa banor? Är allt perfekt? Så bra. Då har du säkerligen också nått alla dina mål med konverteringar och sälj och behöver knappast mer.

Men om du istället tror att du kan sälja mer och känner dig öppen för att våga värdera om och testa användarvänligheten och konverteringsgraden på din webbsida så hjälper vi dig mer än gärna. Vi på Panang har expertkunskap om såväl digital design som om konvertering, sökmotorsoptimering och produktion av bra och relevant content för din webbplats. Hör av dig så fixar vi det.

Senaste blogginläggen

17 apr

Därför tjänar ditt företag på en tydlig tonalitet

Ert varumärkes unika röst är nyckeln till en bra dialog med er målgrupp. Det handlar inte bara om vad ni säger, utan om hur ni sä...

Läs mer
07 apr

Ska ni göra en omprofilering? Tre frågor ni måste ställa innan ni genomför en rebrandning

Att uppdatera sitt varumärke – att göra en rebranding eller omprofilering – kan vara en viktig och nödvändig investering. Men det...

Läs mer
03 apr

Pulsfrukost hos Panang – Tillgänglighet och GDPR

Vi vet, att prata om tillgänglighetslagstiftning och GDPR låter inte så upphetsande. Men förutom att det är en juridisk och ekono...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!