Fortsätt till huvudinnehållet

9 smarta tips på Internetsäkerhetsdagen

07 februari 2022
panang
Lagom till internationella Internetsäkerhetsdagen är det väl lämpligt att skänka en tanke kring din egen säkerhet på nätet. Hur säkra är dina konton egentligen i en hackerattack? Och hur pass säker är webbplatsen som du har lagt så mycket resurser på att sätta upp?

Med jämna mellanrum blir vi kontaktade för att hjälpa till att rädda webbplatser som blivit hackade. Beroende på webbplatsens omfattning, hur gammal den är och vilka säkerhetsåtgärder som det togs hänsyn till när den byggdes så kan det vara både ett tidskrävande och kostsamt arbete att återställa en webbplats efter en hacker-attack. Vår digitala strateg Jonas Grenfeldt delar här med sig av ett antal tips på hur du kan öka säkerheten för dig själv, din webbplats och den övergripande cybermiljön på ditt företag. 

Öka säkerheten på din webbplats med dessa tre åtgärder

*SSL.
Se till att webbplatsens SSL-certifikat är uppdaterat och förnyas automatiskt. Det gör att anslutningen mellan den och användaren är krypterad.

*Open source?
Håll det uppdaterat! Om du använder t.ex. WordPress så innebär det att plattformen uppdateras regelbundet, t.ex. när man upptäckt säkerhetshål. Eftersom dessa kommuniceras vid varje uppdatering, är det julafton för en angripare att hitta webbplatser som inte uppdaterats, och därmed har kända säkerhetshål. De flesta uppdateringar i WordPress kan göras automatiskt, men ha även koll på era plugins och tredjepartskod.

*Interna förhållningssätt
Se över användarrättigheter och lösenordsstyrka. Använd gärna MFA (Multifaktorautentisering) för adminkonton även på er webbplats och, om möjligt, begränsa antalet inloggningsförsök så att en angripare inte kan prova sig fram.

—> Känns det krångligt? < —
Lugn. På Panang Kommunikation har vi både lång erfarenhet och den senaste kunskapen inom ämnet. Kontakta oss så hjälper vi dig att göra en granskning av er webb och en åtgärdsplan så att du kan känna dig trygg.

Öka företagets säkerhet på nätet

Webbplatsen är en sak. Den övergripande internetsäkerheten på ditt företag är en annan. Det finns mängder av olika sätt som hackers kan komma åt information om dina anställda, ditt företag och dina kunder ifall du inte har full koll.

Här är 3 tips för att öka säkerheten mot intrång i din arbetsplats cybermiljö

*Utbilda personalen.
En stor del av IT-attacker mot företag består av phishing (nätfiske för att komma åt lösenord eller annan känslig information) och ransomware (utpressningsprogram som exempelvis tar sig in via hantering av bilagor i mail ), och mycket kan undvikas med grundläggande kunskap.

*Behörigheter
Aktivera MFA på alla admin-konton. Se också över behörigheter löpande.

*Uppdatera er miljö.
Håll mjukvara i routrar och accesspunkter uppdaterad.

Personlig säkerhet på nätet

Och slutligen. Hur skyddar du dig som privatperson och anställd?
Du har säkert funderat över hur pass mycket skada en kapning av ett mailkonto kan medföra. Inte så mycket skada, tänker du kanske? Det är tyvärr fel. Det kan medföra väldigt stor skada om du har otur. Här följer en lista på åtgärder som du kan ta för att minska risken för att få dina konton kapade.

Topp 3 internetsäkerhetstips till privatpersoner

*Använd en lösenordshanterare
Då behöver du bara komma ihåg ett enda (starkt) lösenord, resten finns i programmet.

*Multifaktorautentisering
Aktivera MFA på dina viktigaste konton och ha ALLTID ett unikt, säkert lösenord till din mail. Om någon tar sig in i den så kan den användas för att återställa inlogg till dina andra konton.

*Kolla avsändaren
Klicka inte på misstänkta länkar, oavsett om de kommer i mail eller från en vän i sociala medier, innan du kollat avsändare och att hen verkligen skickat meddelandet.


Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!