
Digital marknadsföring, ROI och prioriteringar
Digital marknadsföring är ett brett område. Här ryms extremt många kanaler och många former av kommunikation, och inte ens om du driver ett stort företag med egen marknadsavdelning kan, ska eller bör du finnas överallt.
Vad är syftet?
Marknadsföring kan vara antingen primärt försäljningsdrivande eller primärt varumärkesbyggande. I den digitala världen är till exempel sökmotoroptimering och sökordsannonsering försäljningsdrivande aktiviteter som når kunder långt fram i köpprocessen. Men många kanaler kan faktiskt vara både försäljningsdrivande och varumärkesbyggande, bara inte riktigt på samma gång.
Ett par exempel: e-post (ja, det fungerar fortfarande) kan användas för att spamma ut stora mängder erbjudanden och kampanjer. Det är försäljningsdrivande marknadsföring, om du gör den rätt. Men e-post kan också användas för att bygga varumärke, arbeta med content marketing, och skapa exklusivitet och lojalitet. Sociala medier är ett annat exempel där fokus ofta ligger på varumärkesarbete, men där man ofta också puffar för bra erbjudanden.
Poängen är att du måste veta varför du befinner dig i en viss kanal. Ska du sälja eller ska du bygga varumärke, och när ska du göra det ena eller andra? Först därefter kan du avgöra om det är rätt kanal att arbeta i. Ska du jobba med content marketing för att etablera er som en expert på marknaden och försöka få ut ett premium, eller ska du jobba med direkt försäljning som sitter fint i plånboken redan idag? Det ena utesluter inte det andra, men ska du göra allt på samma gång så blir det snart ganska dåligt fokus och utspridda resurser.
Var finns kunderna?
– Och vad gör de där?
Förutom syfte spelar förstås målgrupp en stor roll i kanalval. Du måste finnas där dina kunder finns: säljer du cementblock är Google en bra kanal, men få kommer orka engagera sig i ditt Instagramkonto. Säljer du cyklar kan sociala medier fungera bra, sökmotoroptimering likaså, och till och med e-post, men det handlar om vad du gör där.
Det här borde knappt ens behöva skrivas, men du måste också segmentera dina målgrupper. Att säga ”vi riktar oss mot ungdomar” är lika trubbigt som att säga ”vi riktar oss mot småföretag”. Det finns tusen undergrupper, subkulturer och fraktioner, och de kommunicerar alla på olika sätt.
Fundera kring vad man egentligen gör i ett medium, och anpassa kommunikationen för det. Om du säger samma sak på samma sätt överallt, så kommer du inte att optimera ROI på din marknadsföring: för få kommer lyssna. Varför googlar någon efter det du erbjuder? Vill de köpa, eller ha tips och råd? Varför är din målgrupp kvinnor i åldern 18-24 på Instagram? Och varför är man egentligen på Facebook (det är inte för att se dina annonser)? Var kanal har sin kontext, och när man förstår det så har man mycket bättre chanser att slipa på sin marknadsföring.
Prioritera
Kan du lägga en kvart om dagen på Facebook? Ärligt nu? För kan du inte det, så tycker jag faktiskt inte att du ska ha en Facebooksida. Din commitment-nivå kommer vara så låg att du riskerar att missa frågor, kommentarer och andra möjligheter till dialog.
Har du gjort en SEO-analys, och vet vad som krävs i tid och pengar för att nå sida 1 i Google? Position 1? Det är inte sällan ganska mycket arbete som ligger bakom topplaceringarna, men i gengäld så är ROI ofta extremt hög (vi har kunder som lägger 25’000 per år hos oss, något som genererar miljoner i försäljning hos dem).
Finns er målgrupp på Pinterest? Eller Vine? Snapchat? Var inte rädd för att testa nya saker och utforska sociala kanaler bortom Facebook, Youtube, Twitter och Linkedin! Så länge analysen är noggrann och innehållet bra så har du stora chanser att nå kunder och användare som dina konkurrenter inte bearbetar där. En chansning med osäker ROI, visst, men ibland måste man också våga ta risk.