Fortsätt till huvudinnehållet

Guide: 10 Steg till Bra Innehåll

27 augusti 2013
panang

Den här artikeln handlar om hur du kan skapa innehåll som dina läsare faktiskt vill ha, innehåll som engagerar, innehåll som delas, innehåll som bygger ditt och ditt företags varumärke.

Content marketing, innehållsmarknadsföring, var något som på allvar rullades ut som marknadsföringsmetod under 2012. 2013 är året då det testas i skarpt läge och även om det finns skeptiker så menar vi att det finns klara, om än inte alltid direkt försäljningsdrivande, fördelar med att göra sig känd som en kunskapsresurs i den bransch man verkar.

Varumärkesbyggande

Att marknadsföra sig själv med bra, läsvärt och tänkvärt innehåll är generellt något som stärker ett varumärke på lång sikt. Det är ett sätt att osjälviskt dela med sig av den kunskap och erfarenhet man har inom ett ämne, samtidigt som man tillför relevant innehåll till sin webbplats (eller vilken plattform man nu använder).

Besökare tar del av informationen och tänker ”hmm, det där gänget verkar ha koll på vad de gör, det ska jag komma ihåg inför nästa upphandling” i bästa fall. I sämsta fall har du adderat innehåll till din webbplats som kan öka longtail-trafiken och agera resurs för andra. Inte fy skam, det heller.

Många är de företag som har bestämt sig för att börja ”producera engagerande innehåll i världsklass på daglig basis”. Många är också de som har en Facebooksida som skvalpar i vattnet, och en företagsblogg som senast uppdaterades inför mässan i augusti… (Läs gärna mer om hur du skapar en strategi för content marketing.)

10 Steg till Bra Innehåll

I grund och botten avstannar de flesta ambitiösa projekt med att man har slut på idéer, slut på innehåll eller slut på energi. Så hur skapar man då bra innehåll som är just läsvärt, och framför allt tänkvärt? Jag har tagit mig friheten att stolpa upp några enkla tumregler som vi på GFD alltid har i bakhuvudet varje gång vi ska skriva ett nytt blogginlägg.

1. Identifiera målgruppen

Precis som inom all marknadsföring handlar det om att veta till vem man riktar sig, för vem man skapar sitt innehåll. Är det för dina potentiella kunder du skriver, för befintliga kunder? Eller är det kanske dina leverantörer eller branschen i allmänhet som kan tänkas vilja läsa? Redan här behöver du fundera kring tonalitet och formulering.

2. Identifiera målet

Om målgruppen handlar om hur du skriver artikeln, så handlar målet om varför. Om du inte vet var du ska, hur ska du då veta när du är framme? Ett minimimål bör åtminstone vara att du bygger varumärke genom att publicera, samla eller på annat sätt tillgängliggöra kvalitativ och relevant information. Andra mål kan vara att landa en ny kund, att få artikeln spridd i sociala medier, att skapa en relation med andra i branschen eller att få en auktoritet i branschen att länka till artikeln.

3. Klargör nyttan

Min gamla säljchef i Australien sa alltid: ”Jonas, what you need to understand is that there is always one radio channel above all else that people like to tune in to, and that is W.I.I. F.M.” W.I.I.F.M. står som du kanske vet för What’s In It For Me, och jag tror han hade rätt: som läsare vill man snabbt kunna avgöra om artikeln man läser är av nytta för en, och vad man kommer att få ut av att läsa den.

4. Skapa känsla

En annan sak som min gamla chef alltid sa var ”emotion creates motion”. När vi blir känslomässigt berörda av något så är chansen större att vi agerar på något sätt. Det går förstås inte alltid att skapa känslor, och ibland är det inte ens målet, men blanda gärna ut din innehållsskapande process med berättelser som får folk att känna. (Läs gärna mer om Storytelling.)

5. Skapa kontext

Det bästa med Internet är länkarna (och det skriver jag inte bara för att jag arbetar med sökmotoroptimering!). Att följa intressanta länkar är som att följa brödsmulorna på en spännande stig, och innan man vet ordet av har man kommit till en helt ny guldgruva av information. För mig som läsare innebär det mervärde, för dig som skribent betyder det att länka mycket och ofta – men alltid relevant.

6. Paketering

Ibland är paketet nästan lika viktigt som julklappen och ett välformulerat, välstrukturerat inlägg som är lätt att läsa kommer inte bara uppskattas av läsaren utan också göra det lättare för denne att ta till sig av informationen och budskapet du vill dela. Gör innehållet luftigt, med tydliga rubriker och bilder. (Läs gärna mer om hur du skriver för Internet.)

7. Less is more

Jag är den första att erkänna att mina texter har en tendens att dra iväg rent volymmässigt, men det finns en stort styrka i att kunna formulera sina tankar kort och koncist! Det finns absolut lägen där du kan plocka fram gåspennan och brodera ut texten rejält, men generellt vinner du på att presentera så mycket innehåll på så få ord som möjligt. Länka istället vidare till fördjupning, intern som extern.

8. Ha en poäng

Och då menar jag inte en punch line (även om sådana aldrig är fel!), utan att du ska ha en faktisk poäng i det du skriver. Ju mer folk håller med (eller kan övertygas att hålla med) dig, desto mer kommer ditt varumärke att vinna. Det betyder inte att du ska ta på dig Captain Obvious-kostymen och rabbla upp självklarheter, utan snarare att du ska ställa dig på jättarnas axlar.

9. Call to action

En call to action (vi skippar att översätta det till svenska för uppmaning till handling låter så konstigt) i slutet av varje inlägg kan vara precis den där lilla pushen som någon behövde för att klicka på ”Gilla”, ”Tweeta” eller ”Kontakta oss”. Tänk på ditt ursprungliga mål och knyt ihop säcken.

10. Var generös

Det här är nästan det viktigaste rådet jag kan ge. Bjud på dig själv och dina kunskaper, bjud på ditt kontaktnät och bjud på beröm till de som förtjänar det. Men gör det bara om det är äkta, på Internet har de flesta en extremt vältrimmad bullshitradar, och om någon ser igenom dina falska försök att verka snäll (om du nu inte är det), så är det kört. Ge för att få, och gör det med hjärtat.

Det här var mina 10 bästa tips, har du några fler att dela med dig av i kommentarsfältet?

Dela gärna inlägget vidare om du känner att det innehöll saker som folk nog kan tänkas vilja läsa. Och tveka inte att höra av dig om du har några frågor!

Senaste blogginläggen

17 apr

Därför tjänar ditt företag på en tydlig tonalitet

Ert varumärkes unika röst är nyckeln till en bra dialog med er målgrupp. Det handlar inte bara om vad ni säger, utan om hur ni sä...

Läs mer
07 apr

Ska ni göra en omprofilering? Tre frågor ni måste ställa innan ni genomför en rebrandning

Att uppdatera sitt varumärke – att göra en rebranding eller omprofilering – kan vara en viktig och nödvändig investering. Men det...

Läs mer
03 apr

Pulsfrukost hos Panang – Tillgänglighet och GDPR

Vi vet, att prata om tillgänglighetslagstiftning och GDPR låter inte så upphetsande. Men förutom att det är en juridisk och ekono...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!