Fortsätt till huvudinnehållet

Lär dig utnyttja Google på bästa sätt

20 augusti 2013
panang

Vare sig vi vill eller inte är vi utlämnade på nåd och onåd till Google. Visst finns det alternativ, men den enkla sanningen är att inget av dessa är speciellt bra. Bing, till exempel, fungerar hyfsat om man är Amerikan, men söker man i Sverige på Svenska är det svårt att hålla sig för skratt. Googles dominerande ställning kan man tycka vad man vill om, men om man nu nödvändigtvis måste använda sig av deras sökmotor, kan det vara bra att veta hur man utnyttjar den på bästa möjliga sätt. Google har nämligen en mängd olika operander man kan använda sig av, som man inte direkt annonserar ut till världen.

Site:

operanden site: gör att man kan söka inom en viss domän. Den fungerar på alla nivåer. Till exempel om man gör sökningen ”dalmål site:se”, så kommer bara resultat inom toppdomänen .se att visas. Man kan sedan förfina ytterligare till ”dalmål site:dn.se”, för att bara visa resultat från dn.se. Och så slutligen ”dalmål site:blogg.dn.se”, vilket visar att ingen har skrivit om dalmål på blogg.dn.se.

Det enkla minustecknet är en av de mer användbara operanderna. Den säger till Google vad man inte vill söka på. Till exempel ”gunnar -jan myrdal”, kommer att exkludera allt material om Gunnar Myrdal som även nämner dunderkommunisten.

””

Citationstecken är ditt sätt att säga till Google på skarpen. Det som sägs inom citationstecken ska nämligen sökas efter precis som det är. Det gäller då inte bara flera ord på raken, som till exempel sökningen ””den järnhårda lönelagen”” som returnerar resultat där exakt denna formulering finns med. Men citationstecken kan också användas för att säga åt Google att sluta hjälpa till, med att hitta synonymer och översättningar. En sökning som inkluderar ”vacker” inom citationstecken letar då efter just det ordet, och inte olika synonymer.

OR

OR kommer from logikens värld, och betyder helt enkelt ”eller”. Strikt sett så är det XOR (eXclusive OR) som Google använder sig av. En sökning på ”kalle OR anka” returnerar resultat med antingen kalle eller anka, men inte båda.

Detta är bara några av de funktioner man kan använda sig av från Googles normala hemsida; det finns fler. En sak som de som använder sig av google.se kanske inte känner till är att Google även erbjuder en avancerad version av sin söksida: http://www.google.se/advanced_search . Där kan man på en mängd olika sätt förfina sina sökresultat. Av okänd anledning länkas inte till denna från google.se, men väl från google.com.

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!