Fortsätt till huvudinnehållet

Så enkelt skiljer du mellan ”de” och ”dem”

04 maj 2018
panang

Sitter du ofta och funderar på om du ska använda de eller dem när du skriver en mening? Du är inte ensam. Tillsammans med särskrivning av ord är felanvändandet av de och dem förmodligen de vanligaste skrivfelen vi stöter på i det svenska språket. Och det är kanske inte så konstigt.

När det gäller särskrivning så är det lätt att influeras av engelskan där detta är mer regel än undantag. Och med tanke på att det engelska språket är ständigt närvarande i dagens samhälle så är det förmodligen lätt att bli lite förvirrad.

För de och dem finns en annan ganska självklar anledning till felanvändandet, och det är förstås att man inte skiljer på dessa två i talspråket. Dessutom har de ju i princip samma betydelse, och när man i talspråk säger [dåmm] om båda två så är det kanske inte konstigt att man har svårt att skilja dem åt i skrift.

Är det verkligen så noga?

Ja, hur viktigt är det egentligen att det blir rätt? Ska du exempelvis skriva content till din webbplats eller representera ditt företag i någon annan kanal så är det av stor vikt att du upplevs som professionell. Det kan betyda skillnaden mellan att en potentiell kund kontaktar dig eller surfar vidare.

De och dem är också något som engagerar många människor. Vissa tycker att man även i skrift ska byta ut orden mot talspråkets dom, och andra tycker att man ska skippa dem och bara använda de.

Ett enkelt knep för att skriva rätt

Det finns dock ett väldigt enkelt knep att ta till när man sitter där och funderar, och det är att prova att byta ut de eller dem till jag eller mig, och se vilket som låter rätt. De förhåller sig nämligen till dem på samma sätt som jag förhåller sig till mig. Låt oss förklara lite närmare med två exempel:

Dom ska komma hem till oss.

Vi ska åka hem till dom.

Dessa två meningar är ganska lika varandra, men i korrekt skrift ska det stå de i den ena meningen och dem i den andra. Kan du klura ut vilket ord som ska stå var? Känns det svårt kan du alltid använda dig av jag/mig-knepet. Det gör du genom att byta ut ordet dom i meningarna till jag eller mig. I den övre meningen blir det alltså:

Jag ska komma hem till oss.

eller

Mig ska komma hem till oss.

Nu hör du säkert att den första meningen är den som låter rätt, medan den andra inte alls fungerar. Kan du byta ut dom mot jag är det alltså de som ska användas, och den korrekta meningen blir då alltså: ”De ska komma hem till oss”.

Gör du samma sak i den andra exempelmeningen så märker du att ”Vi ska åka hem till jag” låter fel, medan ”Vi ska åka hem till mig” låter rätt. Där du kan byta ut dom till mig är det alltså dem som ska användas, och meningen blir då korrekt skriven: ”Vi ska åka hem till dem”.

Ja, det här låter ju ganska enkelt. Men hur ska man komma ihåg vilket som ska bytas ut mot vad? Ett tips för att minnas det här knepet är att tänka på bokstaven ”m”, som finns både i dem och i mig. Dessa hör alltså ihop. DemMig. DeJag. Busenkelt.

Här är undantaget – men tänk inte på det

Som med det mesta i det svenska språket finns det dock undantag. I vissa meningar kan du ibland inte använda dig av det här knepet, och det är när de/dem följs av ett ”som”. Här blir det lite klurigt, men slutsatsen av det hela kommer fortfarande till slut att vara att det faktiskt är ganska enkelt, även om det kan kännas lite förvirrande.

I vissa fall ska man endast använda sig av ”de som”, medan man i andra fall kan använda både de och dem. Jämför till exempel de här meningarna:

De som kom stannade ganska ganska länge.

Var din arbetsplats en av de/dem som vi besökte?

I den första meningen kan du fortfarande använda dig av jag/mig-knepet. Jämför ”Jag som kom…” med ”Mig som kom…”. Då jag är det som låter rätt är det alltså de som ska användas. Inga konstigheter så här långt.

Men när det gäller den andra meningen låter det inte speciellt bra med varken jag eller mig, även om mig kanske låter aningen bättre. Men som tur är så går det faktiskt som sagt att använda både de och dem i det här fallet.

Kontentan av det hela

Om du använder dig av jag/mig-knepet kommer du nästan alltid att kunna pricka rätt när du väljer mellan de och dem. Och skulle du vara osäker – chansa alltid på de. I bästa fall skriver du rätt om det är en mening där både de och dem kan användas. I värsta fall ser det mer ut som ett slarvfel (att du har missat bokstaven ”m” i dem) än ett faktiskt skrivfel.

Ett felaktigt använt dem sticker alltid ut mer än vad ett felaktigt de gör, och dessutom är chansen mycket större att du gissar rätt när du väljer att skriva de eftersom det är mer än tolv gånger så vanligt som dem.

Lycka till!

Behöver du hjälp med bra text? Kontakta oss så pratar vi mer om vad vi kan göra för dig!

Senaste blogginläggen

14 okt

Erfaren webbutvecklare till kommunikations­byrå i Falun sökes

Vi behöver stärka upp vårt webbteam med ytterligare en utvecklare på heltid. Vi söker dig som vill jobba med ditt största intress...

Läs mer
30 sep

Svenskarna och internet 2024 – Sociala medier

Svenskarna och internet 2024 har äntligen släppts! Vi som jobbar med kommunikation ser det som en riktig höjdpunkt varje år. Med...

Läs mer
27 sep

Tips! Det här ska du ha koll på inför 2025

Det har aldrig gått snabbare än nu, det kommer aldrig att gå långsammare än nu. En sliten klyscha förvisso, men inte desto mindre...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!