Fortsätt till huvudinnehållet

Vad händer när Google Analytics stängs ned 1 juli 2023?

Den 1 juli 2023 kommer Google att stänga ned Google Analytics UA. Det innebär att Google Analytics-Universal Analytics (GA-UA) ersätts med Google Analytics 4 (GA4).

Google Ananlytics Universal Analytics stängs ned 1 juli 2023
Google Analytics Universal Analytics stängs ned 1 juli 2023.

Varför gör Google dessa förändringar?

Kodbasen i Google Analytics börjar bli gammal, det börjar helt enkelt bli ett föråldrat verktyg. Krav på att hantera cookies och användarnas ökade krav på integritet är också en mycket viktig anledning. Likaså att kraven på att hantera big data på sikt kommer att vara för komplext för den äldre versionen av Google Analytics.

Google gör inte detta valfritt för dig
Google ger inte dig som företagare något val, den gamla versionen av Google Analytics kommer att stängas ned. Det kommer inte att supportas och det kommer inte att fortsätta samla in data efter den 1 juli 2023.

Vill man kunna fortsätta att mäta trafik på sin webbplats måste man gå över till GA4.

Fördelar med Google Analytics 4

Google Analytics 4 kommer att mäta data på ett annat sätt än den tidigare versionen. Google vet att köp- och beslutsprocesser ofta tar längre tid numer. Man kanske rådfrågar familjen eller förankrar inom organisationen och även hoppar mellan enheter när man gör research på mobilen och genomför köpet eller tar kontakt via webb. Ert företag kommer enklare kunna mäta olika aktiviteter som besökaren tar sig för på webbplatsen och det kommer att bli enklare att följa kundresan, speciellt mellan enheter. Redan idag lanserar Google nya funktioner och mätpunkter i GA4 och räkna med att Google kommer att satsa på att rulla ut täta uppdateringar innan GA-UA stängs ned.

Du skulle ha börjat igår!

Då GA-UA och GA4 inte samlar in data på samma sätt så kommer det att vara svårt att direkt jämföra data från den tidigare versionen med den nya. Så vill du ha ett dataunderlag att kunna ta ställning till när den gamla versionen försvinner så är det mycket värdefullt att redan nu sätta upp Google Analytics på er webbplats så att ni har ett upparbetat dataunderlag.

Panang kan hjälpa dig vara mätbar även i framtiden

Självklart kan vi på Panang hjälpa till med att sätta upp Google Analytics 4 på er webbplats. Hör av er så kan vi svara på era frågor.

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!