Fortsätt till huvudinnehållet

Google Assistant – snart i svenska mobiler

27 februari 2018
panang

Google Assistant, Googles intelligenta personliga assistent, är för Android-telefoner vad Siri är för iPhone. Assistant är en vidareutveckling av den virtuella assistenten Google Now, och den stora skillnaden mellan de två är att Assistant klarar av att föra en tvåvägsdialog med användaren och således kan utföra mer komplexa uppgifter.

En smartare digital assistent

Assistant kan exempelvis hjälpa dig att ta fram information för väder, trafikläge eller vilka biofilmer som går i kväll. Men förutom att ställa och få svar på enkla frågor så kan du också föra en fortsatt konversation med Assistant. Om du till exempel frågar vem som har skrivit en viss bok och får till svar vilken författare det är, så kan du fortsätta att fråga vilka fler böcker denne har skrivit, utan att behöva uppge författarens namn.

För tillfället finns Google Assistant i USA, Storbritannien, Japan, Tyskland, Frankrike, Kanada, Indien och Australien, och de tillgängliga språken är engelska, japanska, tyska, franska, spanska, italienska, koreanska och portugisiska. Men det ska det snart bli ändring på. Google tillkännagav nämligen vid Digital News Initiative i Amsterdam att Assistant kommer att lanseras i mer än 30 nya länder under 2018 – och Sverige är ett av dem.

En hand som håller i en smartphone

Assistant utökar språkkunskaperna

Google storsatsar på att lansera och anpassa Assistant till fler länder och språk, och förutom Sverige så är bland annat Nederländerna, Ryssland, Italien och Saudiarabien med på listan. Google Assistant kommer därmed att finnas i 52 länder vid årets slut, skriver Digital Trends. Och förutom att utöka sig geografiskt så kommer Assistant också att bredda sina språkkunskaper med 17 nya språk, däribland nederländska, ryska och arabiska.

När detta kommer är ske är dock oklart då Google inte har satt någon tidsram expansionen, förutom att det ska ske under 2018. I och med detta hoppas Google att försäljningen av deras smarthögtalare Google Home också ska öka, då denna är helt beroende av Assistant. Med en eller flera smarta högtalare i hemmet kan du till exempel göra saker som att tända lamporna, vrida upp termostaten och spela upp favoritmusiken – förutsatt att dina prylar är uppkopplade förstås.

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!