
IIS bjuder på statistikgodis om sociala medier
Rapporten ”Svenskarna och internet” är en spännande resa som Internetstiftelsen i Sverige ligger bakom. Kapitel 5 är speciellt intressant; där redogörs det för svenskarnas vanor i sociala medier. Den stora rapporten om svenskar och internet släpps den 11 november i år, men igår så publicerades ett utdrag som handlade om just sociala medier. Och det är spännande läsning som är viktig för oss alla.
Instagram – En brådmogen femåring
Idag fyller fotoappen Instagram fem år. Instagram har verkligen tagit marknaden med storm de senaste åren och vuxit enormt. Det är idag det som används näst mest av svenskar som lever mobila, sociala liv – endast Facebook används mer. Från att 2013 haft 16 procents användare i Sverige så är det i år 40 procent som använder sig av Instagram. Det betyder att över tre miljoner svenskar har ett konto på denna fantastiskt populära app!
Facebook är med sina 70 procent användare ohotad i toppen. Lägg där till att Instagram ägs av Facebook, vilket i sin tur betyder att de faktiskt har både första- och andraplatsen. Instagrams stora användartillströmning har också fått andra effekter, för nyligen så rullade Instagram ut en uppdatering där det är möjligt för företag att annonsera i fotoappen – något som inte var möjligt innan dess. Det beror på att Instagram växer som marknad, inte bara i Sverige utan i hela världen. Det finns en allt större kundkrets att nå via fotoappen, som erbjuder ett tilltalande och engagerande gränssnitt på grund av att den är exklusivt riktad till mobila enheter.
Kampen om bronset
70 procent av internetanvändarna använder Facebook någon gång och hälften av dem gör det dagligen. Det har länge pratats om att Facebook kommer att tappa i popularitet och användning, men dessa färska siffror från IIS kan verkligen inte bekräfta den tesen. Snarare tvärtom. Användningen ökar, om än inte i samma takt som andra sociala medier. Den enda grupp som minskar något på Facebook är de under 15 år, som hellre använder sig av de som kommer näst på listan.
Ett av dem är Instagram som då används av 40 procent av oss svenskar och har ökat allra mest. Enligt IIS siffror använder 23 procent av dem Instagram dagligen. Appen är väldigt populär bland unga, 83 procent av 12–15 åringar använder appen dagligen, och användandet stiger också hos de äldre, där bland annat 20 procent av de mellan 36 och 45 år använder Instagram dagligen. Men det finns utmanare där under som just nu går en hård kamp om bronset.
Snapchat, Twitter och LinkedIn är de som gör upp om plats tre.
Snapchat mäts för första gången i den här rapporten för 2015 och landar på ett användarantal om 21 procent. Det ska sägas att appen närmast uteslutande har en ung användarkrets, där den stora majoriteten är under 25 år. Detta disposable media är baserat på bilder och filmer, text och egna artistiska tillägg med smileys och ritmöjligheter. Bilderna som skapas är endast tillgängliga för andra under en kortare period, max 24 timmar. De internetanvändare som använder Snapchat mest är 12-15 åringar, där tre av fem använder Snapchat dagligen.
Twitter går stabilt uppåt och har fördubblat sitt användarantal bland svenska internetanvändare på tre år. Idag används det av 22 procent av användarna, alltså är det knappt var fjärde internetanvändare använder sig av Twitter. Twitter är vanligast hos 16 till 25 åringar och intressant att notera är också att Twitter är ett av få sociala medier som har en majoritet manliga användare, där de andra istället används mest av kvinnor.
LinkedIn är för de äldre. Här är majoriteten av användarna mellan 36 och 55 år gamla. Noterbart är att LinkedIn inte är en tjänst som används dagligen i speciellt stor utsträckning, endast två procent gör det, men tack vare de som någon gång gör det landar LinkedIn på ett användarantal på 22 procent av internetanvändarna, alltså lika många som Twitter.
Vad kan vi lära oss?
Det spekuleras hela tiden om sociala medier och hur framtiden för dem ser ut och hur det påverkar oss. Ibland stämmer det, ibland inte. Det tydligaste exemplet på när spekulationerna inte stämmer är Facebook, vars undergång eller nedgång förutspåtts av många. Facebook är fortfarande king of the castle och en enormt viktig kanal att förhålla sig till, nu och i framtiden och IIS siffror styrker detta.
Exemplet på när diskussionen faktiskt stämmer överens med verkligheten är Snapchat. Här finns ett massivt användarantal, majoriteten unga, och det talar för en utveckling mot vad som uppskattas i sociala medier. Korta, enkla kommunikationsvägar med hjälp av bild eller film – något som det massivt växande Instagram har gemensamt med Snapchat.
I vanlig ordning handlar det om att lära känna sin målgrupp. Det är alldeles tydligt så att olika sociala medier används av olika människor i olika åldrar. Det statistiken från IIS ger oss är ett facit. Ett svar som vi kan använda oss av för att sätta strategier, forma kampanjer och välja kanaler baserat på det vi vet och det vi eftersträvar. Det berättar också var ett företag behöver finnas, inte bara för att kunna nå sin målgrupp utan också för att kunna kommunicera med den. Genom IIS rapport kan ens sociala kanalval göras lättare, men att välja kanal är bara början. Det är innehåll och närvaro i de sociala medierna som verkligen spelar roll.