Fortsätt till huvudinnehållet

SXSW: Från sociala medier-trender till raketuppskjutningar

13 mars 2018
panang

South by Southwest, eller SXSW som det förkortas, är en festival som bland annat handlar om teknik. Den äger rum i Austin (Texas, USA) under mitten av mars och har gjort så sedan 1987. Festivalen är pågående i detta nu, och i år har vi bland annat fått höra om hur sociala medier kommer att utvecklas under 2018, och vad Tesla-grundaren Elon Musk är mest rädd för just nu.

Autenticitet och interaktivitet på sociala medier

I en paneldebatt vars syfte var att sia om framtiden i sociala medier uttryckte Tutti Taygerly, produktdesigner på Facebook, att autenticitet skulle bli viktigt under 2018. Hon menade att det inte kan fortsätta som idag, där var tredje post i hennes flöde är sponsrad. Influencers behöver skapa något mer autentiskt om fenomenet ska överleva i framtiden, och varumärken måste bli bättre på att annonser inte ska kännas som annonser.

Josh Dickens, produktdesigner på Instagram, tror att vi kommer att få se mer interaktivitet. Josh Dickens är den som har skapat Instagram Stories, och han förutspår nya och spännande sätt att interagera med varandra på. Han pratade bland annat om att vi ännu mer än tidigare kommer att sträva efter att engagera människor vi bryr oss om, och om viljan att få direkt feedback när man till exempel står i affären och vill ha sina vänners åsikt i huruvida man ska köpa de där skorna eller inte. Josh Dickens sa också att han tror att affärer i högre utsträckning kan genereras via sociala medier.

Även Rajni Licienne Jaques, modechef på Teen Vogue, var med i diskussionen och berättade hur de har byggt upp sin stora följarskara i sociala medier genom interaktion. Genom att låta sina läsare berätta sina egna historier via sociala medier fick de många lärdomar och idéer till vad de skulle skriva om, samtidigt som läsarna kände sig hörda och delaktiga, berättar tidningen Resumé.

En hand håller i en mobiltelefon där skärmen visar olika sociala medier-applikationer

Rädslan för AI och drömmen om Mars

Elon Musk rankades år 2016 som nummer 21 på listan av världens mäktigaste personer. Och det är inte så konstigt med tanke på att han också kvalar in som som nummer 53 av världens rikaste människor och har ett väldigt imponerande CV. Elon Musk är bland annat VD, produktarkitekt och en av grundarna av Tesla Motors. Han är också VD, CTO och en av grundarna av SpaceX, samt VD på Neuralink som han också har varit med och grundat, ordförande i Solarcity och vice ordförande för OpenAI. Och då är ändå inte hela CV:t uppläst.

Som ett extrainsatt överraskningsbesök kom Elon Musk till SXSW, och intresset var enormt. Han berättade bland annat att hans företag SpaceX planerar att skicka ett rymdskepp till Mars redan nästa år, men skämtade också om att hans tidsplaner historiskt sett varit optimistiska. Enligt Elon Musk behövs kolonier på Mars, och även månen, för att ge mänskligheten en chans efter det tredje världskrig som han är säker på att kommer att komma. Han var dock tydlig med att de första rymdresorna kommer att vara riskabla och att det finns en stor risk att man dör, men att det kommer att bli spännande för de som överlever.

En annan sak som diskuterades var artificiell intelligens, AI. Elon Musk uttryckte hur oroad han är över utvecklingen när det gäller AI, och att det är den enskilt största existentiella fråga som vi har att hantera. Om mänskligheten gemensamt beslutar att det är rätt att utveckla artificiell superintelligens måste vi vara mycket, mycket försiktiga, sa han. OpenAI, som Elon Musk är vice ordförande för, är ett ideellt forskningsbolag som inriktar sig på artificiell intelligens med sikte på att avancera ”vänlig AI”, och övervaka utvecklingen för att säkerställa ett resultat som gynnar hela mänskligheten och undviker globala katastrofrisker.

Den bästa visionen för framtiden

Desto mer positiv blev Elon Musk när samtalet gled in på självkörande bilar, där han menar att de redan i slutet av 2018 kommer att vara 100-200 % säkrare än bilar som körs av människor. När han berättade om den bästa visionen för framtiden som han kunde tänka sig handlade det om en snabb övergång till ett hållbart energisystem, baser på Mars och månen med en civilisation där borta och att göra det så pass billigt att folk har råd att åka dit, samt en välvillig AI som arbetar för att ge mänskligheten handlingsfrihet, skriver Veckans Affärer.

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!