Fortsätt till huvudinnehållet

Trendspaning: IT som Tjänst

13 maj 2013
panang

Den här trendspaningen kommer från Andreas Bergman, delägare och en av de driftansvariga på IT-företaget System Easy Admin. Med en bakgrund på ATEA och i eget företag, och som en av de ansvariga för driftsättningen av SEAs nya datacenter, vet han vad han pratar om när det kommer till IT-lösningar. Såhär skriver Andreas om hur vi kommer att konsumera IT framöver:

IT, eller ”Data”, idag är så mycket mer än bara en skrivmaskin på steroider, det är en hel vetenskap och har varit det rätt länge.

Samtidigt som utvecklingen går framåt så går vi mot ett annat sätt att konsumera IT, från att ha datorer eller servrar till stora som förortsvillor så har vi idag Raspberry PI och ”IT på kran”. Samma utveckling kunde vi se i början av 1900-talet när elektriciteten kom, till en början hade industrierna egna kraftverk (och alla kostnader förknippade med det!) och över tid utvecklades det till att vi idag har elmätare som läses av automatiskt via mobilnätet.

Till en början var elektricitet en fördel, hade du glödlampor i din fabrik så kunde du jobba effektivare och på andra tider för din personal såg bättre än de gjorde med gas eller oljelampor. Allt eftersom tillgången till elektricitet blev större så slutade elektricitet vara en fördel och blev en nödvändighet, du kunde helt enkelt inte driva ett lönsamt företag utan elektricitet.

Samma utveckling har vi sett inom IT, som exempel kan vi ta ett flygbolag som var först med att ha ett datoriserat bokningssystem, fördelen som de hade mot sina konkurrenter var enorm! Tills dess att konkurrenterna kom ikapp och idag har alla flygbolag ett datoriserat bokningssystem. Till en början var e-post också en fördel, hur många företag har idag inte en e-post? Inte särskilt många, till och med hantverkarna har idag hemsidor och e-postadresser.

Trenden är rätt tydlig på IT sidan också, idag pratar man mycket om ”XX som tjänst”, många större företag köper in sin personals datorer som en tjänst, ”arbetsplats som tjänst”, någon annan äger datorn och ser till att den fungerar och att den anställde får tillgång till de program och funktioner som denne behöver för att kunna göra sitt jobb.

Precis som utvecklingen av elektricitet så tror jag att vi inom en framtid kommer att kunna köpa tillgången till en dator per månad genom ett uttag i väggen, man pluggar in sin skärm och sitt tangentbord och så kan man använda en dator som står någon annanstans och som sköts om av ett företag som sköter om flera tusen andra datorer, den trenden har redan nått servrar, eller servrar i molnet.
Det samma gäller e-post, databaser och andra tjänster, närmast i tid var det Adobe som visserligen mest bytte licensiering till en modell där man betalar för nyttjande och månad. Det är ett steg i riktning mot att konsumera IT på samma sätt som vi konsumerar elektricitet.

Musikbiblioteket, videosamlingen och dina foton konsumeras redan på det sättet i form av Spotify, Headweb och Facebook. Jag tror inte att det är den sociala delen som är det viktigaste i deras genomslag, det är den enkla tillgången.

Vad säger ni, håller ni med Andreas?

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!