Fortsätt till huvudinnehållet

Vad händer i Googles sökresultat?

23 maj 2016
panang

För de som är i SEO-branschen kommer det kanske inte som en nyhet att Google just nu testar lite olika saker i SERP:en (Googles resultatsida). Det är inget ovanligt att Google testar lite olika saker i sökresultatet, däremot är det väldigt mycket som testas just nu.

Det började med att Google i februari tog bort högerspalten med annonser och utökade istället från tre toppannonser till fyra. För att sedan testa gröna annons-taggar istället för gula för 5 % av användarna (jag är en av de lyckligt utvalda). Vissa rapporterar även om mer luft mellan sökresultaten, svarta länkar och avsaknaden av URL:er. Det senaste som gäller är att titles har gått från 55-60 tecken till hela 70 tecken. Om detta är ännu ett test eller en förändring som kommer att stanna får tiden utvisa.

Det är här en title

Först och främst kan jag snabbt förklara vad en title är. När du söker på ett noga utvalt och viktigt sökord, i mitt fall ”skor” så dyker det främst upp fyra annonser med i mitt fall gröna annons-taggar, såhär:

Gröna annonser i Google

Därefter kommer det vi kallar för ”det organiska söket”. Det som du kommer högst upp i när du gjort din hemläxa i sökmotoroptimering. Den blåa rubriken är vad vi kallar title (skiftar färg när du klickat på den), det är även den som syns i webbläsarens huvud på din webbplats när du är inne på just den specifika sidan.

Längre titlar i google

Denna title är extremt viktig i SEO-sammanhang. Inte bara för att du berättar för besökarna innan de kommit in på sidan vad som finns där, utan den berättar även för Googles sökrobotar vilket nyckelord du vill den ska fokusera på. Tillsammans med en bra meta (texten under titlen), unikt innehåll på din webbplats samt en del andra tekniska punkter gör att det blir bra ur SEO-synpunkt. Tidigare har vi haft mellan 55-60 tecken på oss att berätta för Google vad som finns på sidan. När man jobbar med SEO ska man dessutom försöka få in alla de viktiga sökorden i titlen också. Med begränsat antal tecken har det hänt att det ställt till det då en för lång title innebär att den blir kapad. Så vad händer nu när Google väljer att eventuellt ändra på spelreglerna?

Vad innebär detta?

Det kan betyda några olika saker. Antingen väljer du att få in det där extra sökordet som inte fick plats tidigare. Många titlar kommer att se normala ut och inte kapade, även om en del för långa titlar fortfarande finns kvar där ute. Eller så väljer du att fortsätta hålla en samlad sökordsprofil, fokusera på det ord du valt som viktigast och försök att inte spreta för mycket.

Slutsatsen, mina tankar om detta

Att Google väljer att göra titles längre är inget som kommer som en stor överraskning efter att de tog bort högerspalten med annonserna, det går helt i linje med det. I min värld är detta en förändring som kommer att kvarstå, sedan kan Google komma att ändra sig såklart. Men prognosen ser ljus ut för den längre titlens framtid.

Har du upplevt några konstigheter eller nya varianter i SERP:en? Berätta gärna det för oss!

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!