Fortsätt till huvudinnehållet

Så gör du Panangs egen cocktail Piña Agria

12 maj 2023
panang

Det är ingen hemlighet att vi älskar den kreativa processen i att skapa koncept, och namnge företag och produkter tillsammans med våra kunder. Under vår senaste afterwork fick vi feeling och skapade vi vår egen cocktail som snabbt fick namnet Piña Agria. Drinken är en Margarita med ett extra inslag av ananas.

Den klassiska mexikanska Margaritan ingår i cocktailfamiljen Sours, och namnet Piña Agria betyder Ananas Sur på spanska vilket passande drinken perfekt. Margaritan är en ikonisk cocktail med en fascinerande historia och en plats i drinkhistoriens hjärta.

När vi tänker på cocktailas som symboliserar sommaren och tropiska paradis, är det svårt att undgå den ikoniska Margarita. Med sin kombination av fräsch citrus, sältig tequila och söt likör är Margarita en tidlös favorit över hela världen. Men vad är historien bakom denna välsmakande drink?

Låt oss dyka in i Margaritans fascinerande uppkomst och historia.

Ursprung

Margaritans ursprung är lite oklart och omtvistat, men de flesta teorier pekar på att den har sina rötter i Mexiko. Ett populärt påstående är att Margaritan skapades på 1930-talet eller tidigt 1940-tal i Tijuana, en stad i norra Mexiko som lockade många amerikanska turister under förbudstiden i USA.

Enligt en version av historien skapades Margaritan av Carlos ”Danny” Herrera, ägaren till restaurangen Rancho La Gloria. Det sägs att en av Herreras amerikanska kunder, som var allergisk mot alla alkoholhaltiga drycker utom tequila, bad honom att blanda en drink med tequila, cointreau, lime och is. Resultatet blev en Margarita, som namngavs efter kunden.

En annan teori är att Margaritan skapades av den mexikanska showgirlen Marjorie King. Under en fest i Acapulco 1948 beställde hon en drink gjord av tequila, lime och saltkanten på glaset. Denna drink spred sig snabbt och blev känd som Margarita.

Popularitet och spridning

Margaritan blev populär bland amerikanska turister som besökte Mexiko, och när de återvände hem ville de fortsätta njuta av denna förfriskande dryck. Margaritan började dyka upp på drinkmenyer i USA under 1940-talet, och dess popularitet spred sig snabbt över hela landet.

Margaritan fick också en betydande boost i popularitet på 1970-talet när tekniken för att frysa margarita-mixen utvecklades. Detta gjorde det enklare att blanda Margaritan hemma eller på barer, vilket gjorde drinken ännu mer tillgänglig för en bredare publik.

Variationer och innovationer

Under åren har Margaritan genomgått olika variationer och innovationer. Det finns nu ett brett utbud av Margarita-smaker som jordgubb, mango, vattenmelon och blåbär, vilket ger en fruktig twist till den klassiska drycken. Dessutom har bartenders runt om i världen experimenterat med olika ingredienser och tekniker för att skapa unika och spännande variationer av Margaritan.

Så här gör du en Piña Agria

Ingredienser

7 cl Tequila – se till att du köper en sort gjord på 100% agave
5 cl av den bästa/dyraste ananasjuice du kan köpa för pengar
3 cl färskpressad lime
3 cl Cointreau eller valfri annan triple sec

Så gör du Panangs egen cocktail Piña Agria

Svart salt till kanten av glaset
En klyfta färsk annans alternativt en bit annans på en cocktailpinne
En bit från ananasens blad

Så gör du

 • Använd en limeklyfta för att fukta 1/3 runt om utkanten av ditt glas.
 • Häll svart salt över den fuktade kanten för att skapa en saltkant.
 • Mät upp ingredienserna och häll dom i din cocktail shaker och fyll upp resterande plats i shakern med is.
 • Skaka ordentligt under 15-20 sekunder.
 • Sila upp och servera i ett kylt glas.
 • Garnera.
 • Njut.

Alkoholfri Piña Agria

Vi är många som föredrar alkoholfria smarriga drinkar. Så här gör du för att göra en variant av Pina Agria som alla kan njuta av.

Ingredienser

7 cl av den bästa/dyraste ananasjuice du kan köpa för pengar
4 cl färskpressad lime
3 cl Apelsinsockerlag

Så gör du

 • Gör apelsinsockerlag genom att värma lika delar apelsinmarmelad och vatten i en kastrull, sila av och kyl.
 • Använd en limeklyfta för att fukta 1/3 runt om utkanten av ditt glas.
 • Häll svart salt över den fuktade kanten för att skapa en saltkant.
 • Mät upp ingredienserna för en cocktail och häll dom i din cocktail shaker och fyll upp resterande plats i shakern med is.
 • Skaka ordentligt under 10-15 sekunder.
 • Sila upp och servera i ett kylt glas.
 • Garnera.
 • Njut.

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!