Fortsätt till huvudinnehållet

WordPress 3.5 är här

12 december 2012
panang

Nu har så äntligen WordPress 3.5 släppts, och för oss som arbetar dagligen i WordPress är det förstås en ganska stor sak. Det här inlägget kommer dock inte att handla om all den funktionalitet som har utvecklats för de som ”jobbar under huven” med plattformen, utan är tänkt att ge dig som vardagsanvändare en snabb överblick av de uppdateringar som kommer att påverka hur du använder WordPress 3.5.

WordPress 3.5 ”Elvin”

Utvecklingen av WordPress som plattform har länge gjorts med ett fokus på användarvänlighet, och att minimera antalet klick och åtgärder som måste göras för att nå ett visst resultat. För varje version lyckas man bättre och bättre, och WordPress 3.5 har man valt att ge smeknamnet ”Elvin” efter jazztrummisen Elvin Jones.

 

Kort sammanfattning av klippet:

Förbättrad mediehantering

Ett helt nytt gränssnitt har byggts för mediehantering, och det här är definitivt den största nyheten i WP 3.5. Mediebiblioteket i sig är ganska oförändrat så den som vill har fortfarande möjlighet att ladda upp sina filer på det ”gamla” sättet. Skillnaden ligger kanske främst i ett lite snyggare UI som låter dig ändra filnamn, beskrivningar och beskära bilden på ett enkelt sätt. Men när du skapar eller redigerar ett inlägg eller en sida, kommer du märka klara förenklingar (och – i våra ögon – förbättringar) kring hur du kan hantera de bilder och mediaobjekt som du vill visa i innehållet:

Mediehantering WP 3.5

 

Mediehantering2

Den här tydligare visningen av bilder har länge funnits i en del premiumteman, men blir nu alltså en ny standard i WordPress 3.5.

Nytt tema: Twenty Twelve

Twenty Twelve är väl i sak inte helt nytt då man i skrivande stund uppdaterar det till version 1.1.1, men för dig som tidigare inte stött på det så är det ett ganska enkelt och stilrent tema i samma stil som Twenty Ten och Twenty Eleven. Den stora skillnaden nu är att man tagit full hänsyn till att det finns många olika skärmstorlekar där ute: temat är responsivt, och hela plattformen i sig har nu stöd för Retina vilket nog kan underlätta dagen för många.

Enklare inbäddning av extern media

Du vet kanske att man sedan tidigare kan bädda in till exempel YouTube-klipp och Twitter-uppdateringar genom att bara ange deras URL? I WordPress 3.5 har man utökat det stödet, och du kan nu göra samma sak med

 • Instagram (WordPress 3.5+)
 • Flickr (både film och bild)
 • SlideShare (WordPress 3.5+)
 • Vimeo
 • blip.tv
 • DailyMotion
 • FunnyOrDie.com (WordPress 3.0+)
 • Hulu
 • Qik
 • Photobucket
 • PollDaddy
 • Revision3
 • Scribd
 • SoundCloud (WordPress 3.5+)
 • SmugMug (WordPress 3.0+)
 • Viddler
 • WordPress.tv

Och visst är nog stöd för framför allt Instagram och Slideshare något som kommer att användas flitigt: en enklare inbäddningsprocess är helt enkelt något som alla parter tjänar på, och det kommer att göra det lättare för dig att dela med dig av innehåll ”on the fly”.

Favorittillägg

Om du är registrerad användare på WordPress.org har du möjlighet att favoritmarkera tillägg (plugins) som du använder ofta. Detta betyder kanske inte så mycket för dig som har en blogg som du redan har modifierat med de tillägg du behöver, men för oss som konfigurerar wordpressinstallationer på daglig basis är det här ett välkommet bidrag i arsenalen av förenklingar.

Dags att uppdatera?

Vi uppdaterar självklart alla våra egna installationer, liksom de kunders plattformar som vi hostar. Vi kommer dock att vänta i några dagar då releaser av nya WordPress-versioner tenderar att ibland kunna vara lite ofärdiga och innehålla buggar som vi gärna inte slåss emot i onödan. När du vill uppdatera din plattform är helt och hållet upp till dig förstås, men vi rekommenderar att du väntar till nästa vecka eller så, och låter WordPress’ duktiga community ta hand om eventuella problem först.

Det finns två enkla sätt att uppdatera din installation: antingen laddar du ner den direkt från WordPress (här är den svenska versionen) och installerar via FTP, eller så klickar du helt enkelt på länken i den gula bården uppe i ditt UI (backend) och låter resten sköta sig självt.

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!