Fortsätt till huvudinnehållet

Varför WordPress?

24 mars 2011
panang

En av Panangss populärare tjänster är webbproduktion. För dig som inte är helt säker är webbproduktion kort och gott detsamma som att bygga hemsidor (eller snarare webbplatser eftersom hemsidan bara är webbplatsens förstasida).

När Panang bygger upp en webbplats åt en ny kund tas förstås stor hänsyn till kundens önskemål när det gäller design och funktionalitet, och vi sökmotoroptimerar även sajten för att den redan från början ska tyckas om av sökmotorer som Google och Bing.

Vi har valt att erbjuda webbplatser byggda i WordPress. Tvärtom vad många tror är inte WordPress en bloggportal, utan snarare ett CMS – Content Management System. Det innebär att WordPress helt enkelt är en plattform som tillåter en att bygga upp en mängd sajter och funktioner inom ett förbyggt ramverk. Det går absolut att bygga funktionella och besökarvänliga bloggar med detta verktyg, men det stannar inte där. Många företag väljer också att bygga hela sina webbplatser med WordPress eftersom systemet även klarar statiska sidor och sajter. Det går även att kombinera de två och göra en företagssajt som innehåller en blogg. Denna kombination har blivit vanligare och vanligare, men ska bara användas om ni känner att ni verkligen har något att säga. Att blogga har inget självändamål, blogga med ett syfte.

Men tillbaka till WordPress, och varför det är så awesome.

För det första är det gratis. Och gratis är godast, det bara är så. Att det är gratis betyder inte att den som bygger upp er sajt är gratis, men det innebär att ni i framtiden inte kommer att behöva betala månadsavgifter eller andra fakturor till företag som tillhandahåller ett CMS åt er.

För det andra är det lätt att lära sig. Att gå in och rota i funktioner och design är kanske inte att rekommendera, men GFD kan snabbt och enkelt (på någon timme sådär) lära er hur ni ändrar text och bilder på sidor, skapar nya sidor eller sätter igång med er företagsblogg. Om ni vill kan ni självklart få hjälp med sådant, detta är vanligt bland företag som känner att de inte riktigt ha tid att underhålla sin webbplats.

För det tredje är det flexibelt. Visst, ramverket i sig är lite halvstelt om man inte är bra på programmering, men att byta teman går ofta snabbt och med ett musklick. Dessutom finns det oändligt många s.k. plugins som erbjuder extra funktionalitet när det gäller en stor rad områden. Kolla t.ex. in WordPressteman och WordPressplugins direkt på deras sajt.

Tre magiskt starka fördelar om du frågar mig. Men finns det några nackdelar? Tja, en bieffekt av att använda ett CMS är att det kan bli svårare att göra individuella förändringar. Om du ställt in systemet så att alla rubriker ska göras svarta, men helt plötsligt behöver en röd rubrik på en enda sida, kan detta bli lite knepigt (men förstås inte omöjligt). Detta till skillnad från om du har alla dina sidor som html-filer i datorn, då är det bara att ändra i just den fil du vill att ändringen ska ske.

Med det sagt så överväger fördelarna starkt. I motsats till att sitta med hundratals enskilda filer och sidor kan du med hjälp av WordPress ändra allting genom att ändra i någon av systemets .css- eller .php-filer. Kopplat med sökmotorvänlig struktur, vansinnigt många funktioner och en prisbild som konkurrerar ut det mesta, är WordPress här för att stanna.

Och ni är i gott sällskap. WordPress används av bland andra Nokia, Samsung, American Express, Coca Cola och Wall Street Journal. Och GFD då förstås.

Senaste blogginläggen

12 feb

Trender inom marknadsföring 2024

2024 kommer med största sannolikhet bli ett spännande år. Nya teknologier, förändrade konsumentbeteenden och en ökad medvetenhet...

Läs mer
02 feb

GDPR, GA4, GTM och Consent Mode V2

Visst är det en härlig rubrik för ett blogginlägg? Den liksom lockar till läsning och drar en in i regelefterlevnadens värld. Man...

Läs mer
13 dec

Pulsfrukost hos Panang – Sökrevolutionen SGE

2024 lanserar Google det som kallas SGE, Search Generativ Experience. Med SGE ritas kartan om för både sökmotoroptimering och dig...

Läs mer
Se fler blogginlägg

Vad vill du lära dig mer om?

Den digitala verkligheten bjuder ständigt på nytt som utmanar och utvecklar både oss och ditt företag. Låt oss ta en fika och prata kommunikation!