On page-optimering
On page – på sidan – handlar mycket om att hjälpa Google att förstå vad webbplatsen och den aktuella sidan egentligen handlar om. Här gäller principen att om man inte är övertydlig så är man otydlig. Google är förvisso betydligt bättre idag på att förstå kontext, synonymer, homonymer och andra språkliga egenheter, men uppskattar ändå struktur, konsekvens och tydlighet.
När det kommer till sidans innehåll så gäller det att kika på både kod, text, bilder och hur dessa är strukturerade. Vad gäller kod så ska sidan laddas snabbt, utan onödiga väntetider. Den behöver också vara mobiloptimerad.
Därtill behöver vi jobba med hygienfaktorer som title-taggar, metabeskrivningar och rubrikstruktur (headings). Vad gäller text så är mer bättre än mindre, men den ska vara unik, relevant och välskriven. Vad gäller bilder så ska de taggas upp med title-taggar som ”berättar” för Google (och personer med funktionsnedsättning som använder syntolkningsprogram) vad de föreställer.
Dessutom handlar on page-optimering om att skapa logiska strukturer och hierarkier på webbplatsen, samt strukturerad internlänkning.
Off page-optimering
Länkar är och förblir en viktig faktor i Googles algoritm, något som många har sett som en möjlighet till manipulation. Här finns ett stort antal tekniker där vi primärt alltid förespråkar de mer ”godkända” och naturliga, för att minimera risken för straff och filtreringar.
Exempel på sådana kan vara att höra av sig till leverantörer och kunder och be om en länk till en pålitlig kund eller partner, eller att be tidningen som skrev den där artikeln om er att också lägga med en länk. Andra exempel kan vara att erbjuda någon form av gåva eller testprodukt (observera skatteregler och marknadslagstiftningen!) i utbyte mot en recension som innehåller en länk och så vidare.
Det finns helt enkelt många möjligheter att utforska innan man börjar köpa länkar.