multimediasignssuccessskypetwitterfacebookmail time-1smartphonecomputerlanguageinterfaceprofileprice-tagtimepenciltool-1learningtoolorderfilm-strip

Sökmotoroptimering

TIPS: VILL DU SE VAD VI FAKTISKT GJORT, KOLLA IN KUNDCASE ELLER REFERENSER

När använde du senast en telefonkatalog? När tror du att någon av dina kunder gjorde det? SEO står för Search Engine Optimisation, eller kort och gott sökmotoroptimering. Enkelt uttryckt så handlar sökmotoroptimering om de tekniker, taktiker och strategier som används för att öka en webbplats synlighet i sökmotorer, främst Google, vid relevanta sökningar. Med över 55 miljoner sökningar i svenska Google varje dag, är det här en stor och viktig trafikkälla för många!

Vi skiljer på SEO och SEM, där SEM står för Search Engine Marketing – sökmotormarknadsföring. Skillnaden ligger i att SEO fokuserar på den så kallade organiska – förtjänade – synligheten i Google (och Bing och Yahoo) medan SEM handlar om hur man får synlighet via AdWords och liknande annonsprogram. Båda är mycket effektiva, men på olika sätt.

Sökmotoroptimering i praktiken

Sökmotoroptimering brukade handla om ganska konkreta tekniker man tog till för att ranka högre i Google: att dölja text för besökaren men inte från sökmotorn, att ha med olika sökord ett visst antal gånger i texten, att ha minst X antal ord på varje sida och så vidare.

Med över 200 olika rankingfaktorer i Googles algoritmer (och vi pratar mest om Google, som har ca 97 % av den svenska sökmarknaden), är verkligheten mer komplex än så. Idag handlar SEO mycket om att maximera den relevanta synligheten för en webbplats genom att använda en lång rad olika metoder och taktiker. En del av dessa är godkända och till och med uppmuntras av Google (såsom bra innehåll, välstrukturerade och snabbladdade sidor, relevanta länkar osv.), annat är mer i en gråzon (såsom att bygga femtio olika landningssidor för femtio olika orter trots att man bara finns i en, att erbjuda ersättning för att bloggare ska länka till en osv.) och ytterligare annat kan rent av straffas av Google (cloaking, länkköp med mera).

Man kan särskilja två huvudgrenar av sökmotoroptimering: aktiviteter man utför på den egna sidan och aktiviteter man utför bortom den:

Onpage optimering

Onpage – på sidan – handlar mycket om att hjälpa Google att förstå vad webbplatsen och den aktuella sidan egentligen handlar om. Här gäller principen att om man inte är övertydlig så är man otydlig. Google är förvisso betydligt bättre idag på att förstå kontext, synonymer, homonymer och andra språkliga egenheter, men uppskattar ändå struktur, konsekvens och tydlighet.

När det kommer till sidans innehåll så gäller det att kika på både kod, text, bilder och hur dessa är strukturerade. Vad gäller kod så ska sidan laddas snabbt, utan onödiga väntetider. Den behöver också vara mobiloptimerad.

Därtill behöver vi jobba med hygienfaktorer som title-taggar, metabeskrivningar och rubrikstruktur (headings). Vad gäller text så är mer bättre än mindre, men den ska vara unik, relevant och välskriven. Vad gäller bilder så ska dessa taggas upp med title-taggar som ”berättar” för Google (och funktionsnedsatta med syntolkningsprogram) vad de föreställer.

Dessutom handlar onpage-optimering om att skapa logiska strukturer och hierarkier på webbplatsen, samt strukturerad internlänkning.

Offpage optimering

Länkar är och förblir en viktig faktor i Googles algoritm, något som många har sett som en möjlighet till manipulation. Här finns ett stort antal tekniker där vi primärt alltid förespråkar de mer ”godkända” och naturliga, för att minimera risken för straff och filtreringar.

Exempel på sådana kan vara att höra av sig till leverantörer och kunder och be om en länk till en pålitlig kund/partner, eller att be tidningen som skrev den där artikeln om er att också lägga med en länk. Andra exempel kan vara att erbjuda någon form av gåva eller testprodukt (observera skatteregler och marknadslagstiftningen!) i utbyte mot en recension som innehåller en länk osv. Det finns helt enkelt många möjligheter att utforska innan man börjar köpa länkar.

Miljöbild från Panangs kontor i Falun. En medarbetare sitter vid datorn.

Läs mer om 

Sökmotoroptimering:

Fler sätt att arbeta med SEO

Hur Panang arbetar med SEO

Utöver att arbeta med att få upp sin webbplats i den organiska resultatlistan, finns det också fler sätt att synas i Google. Genom att registrera sin verksamhet i Google MyBusiness kan ni dyka upp i lokala sökningar med allt från karta och bild till öppettider och kontaktuppgifter.
Bildsök, kartsök, videosök och nyhetssök är andra sökvarianter där konkurrensen ofta är mycket svagare. Kort sagt: ju mer information ni delger Google desto mer information kan Google delge sina besökare.
För oss är det viktigt med total transparens. Vi informerar alltid om de eventuella riskerna med sökmotoroptimering (hittills har ingen av våra kunder någonsin straffats), och det vi vet vet också ni. Om det handlar om ett uppdrag där vi besitter kunskapen men inte har resurser att genomföra själva arbetet, så har vi en mycket pålitlig partnerbyrå med starkt track record som vi samarbetar med.


Vi börjar ofta genom att göra en analys och ta fram en åtgärdsrapport. Utifrån den gör vi tillsammans vägvalen framåt utifrån budget och mål, men räkna med minst ett halvårs arbete för att se bestående resultat. Över tid så fortsätter vi självklart att optimera och rapportera, allt för att ni ska ha en så bra nulägesbild som möjligt. För detta använder vi bland annat verktygen Advanced Web Ranking, Majestic SEO, Screaming Frog och självklart också Googles olika verktyg. Hör av er så berättar vi mer!