Våra tips för friskare anställda
Här på Panang tar vi hälsa på allvar, både den fysiska och den mentala. Var tredje år har vi friskvårdsår vilket innebär att vi satsar lite extra mycket på hälsan. År 2014 låg fokus på den fysiska hälsan och förra året satsade vi mer på den mentala, för även knoppen behöver ju tas om hand för att vi ska kunna bli våra bästa jag.
Friskvård är förstås något vi satsar på året runt, även under de år som inte är uttalade friskvårdsår. Mycket av det vi gör har fått stor uppmärksamhet bland media, och företag över hela Sverige har kontaktat och besökt oss för att få veta mer om våra nytänkande idéer. Som till exempel pauspoängsystemet och den omtalade livsvårdstimmen.
Kanske kan du få inspiration att införa något liknande på din arbetsplats!
Ta rast – få ledigt
Pauspoängsystemet är lika enkelt som det är genialt. Det kom till som det vinnande förbättringsförslaget i Panang Kaizen Competition år 2013, en tävling som varje år belönar det bästa inlämnade förbättringsförslaget på Panang. I korthet går det ut på att vi kan byta till oss betald ledighet genom att ta raster, använda friskvårds-/livsvårdstimmen och stå istället för att sitta vid skrivbordet. Dessa aktiviteter ger poäng som vi själva håller koll på och som sedan kan omvandlas till ledighet.
Men hur kan det vara möjligt, det låter ju helt galet bra!?
Ja, det är det också. Men även om det förstås till stor del handlar om att vi ska må bra och trivas här så ligger det också lite mer genomtänkta syften bakom pauspoängsystemet. Tanken är att vi ska arbeta effektivare och hålla oss friskare. Genom att ta våra 10 minuters rast per timme, stå upp och arbeta samt utnyttja vår friskvårds-/livsvårdstimme så motverkar vi farligt stillasittande – och även det faktum att koncentrationsförmågan sjunker efter cirka 45 minuters hårt arbete, vilket leder till att man presterar sämre.
Friskvård och livsvård
Friskvårdstimme på betald arbetstid är vi inte ensamma om att erbjuda, men på Panang måste man inte svettas på sin friskvårdstimme. Vill man hellre ta hand om den mentala hälsan så kan man ta ut motsvarande för knoppen – det vill säga en livsvårdstimme. Så en timme i veckan kan vi ägna oss åt något som främjar den fysiska eller mentala hälsan, som till exempel styrketräning, löpning, massage, en lång promenad, besöka en konstutställning eller kanske gå på bio med en vän.
Friskvårdsbidrag med twist
Många företag har friskvårdsbidrag, och så även Panang. Det innebär att vi har 2 500 kr per år att använda för att till exempel gymma, spela tennis, dansa bugg, yoga eller gå en sluta röka-kurs. Men som med så mycket annat så gör vi saker lite annorlunda här och har således tagit friskvårdsbidraget till ytterligare en nivå.
Det är nämligen så att vi på Panang kan köpa löparskor för vårt friskvårdsbidrag. Skor ingår vanligtvis inte i bidraget – men då löpning är en sådan enkel och effektiv träningsform som de flesta kan utöva, bara man har ett par bra skor, så har vi gjort så att man har möjlighet att byta friskvårdsbidraget mot ett tillfälligt lönetillägg för att kunna använda bidraget till att köpa löparskor. Bra va?
Andra friskvårdande aktiviteter
Och som om inte det vore nog så uppmuntrar vi på Panang även till andra fysiska aktiviteter. Vi har till exempel möjlighet att gymma kostnadsfritt två gånger i veckan utan att behöva ta av friskvårdsbidraget. Andra aktiviteter som står utanför friskvårdsbidraget är att vi varje år springer Blodomloppet tillsammans och att vi bjuder in kunder och skidar som lag i StafettVasan.
Hur arbetar ni med hälsa, friskvård eller livsvård på din arbetsplats?